Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over coronacrisis in Ecuador: "Zelfs ophalen van lijken op straat moeten burgers zelf organiseren"

Bijna de hele wereld kampt momenteel met het coronavirus. VRT NWS-journalist Rudi Vranckx wil weten hoe het gaat in landen waar het zonder het virus ook al moeilijk was. Vanuit zijn huiskamer belt hij met zijn contacten in vier landen over de hele wereld. De afgelopen weken had hij contact met zijn tolk in Ecuador, één van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika.

Ecuador lijdt zwaar onder het coronavirus. Amateurbeelden waarop te zien is hoe lijken blijven liggen in de straten gaan de wereld rond. Rudi Vranckx staat vanuit België in contact met vertaler Cale. Die probeert informatie en beelden te verzamelen om de situatie in de stad Guayaquil te schetsen. Makkelijk is dat niet, want velen durven niet te praten omdat ze bang zijn voor vergeldingsacties van de overheid. 

Volgens veel mensen schiet de overheid tekort in de aanpak van het virus. Ziekenhuizen zitten overvol, lijken worden niet meer opgehaald en er zijn basisvoorzieningen tekort zoals medicijnen. Er zit voor de burgers niks anders op dan zelf initiatief te nemen. Ook het ophalen van lijken, bij mensen thuis of achtergelaten op straat, wordt nu een taak van vrijwilligers en familieleden. 

Bekijk hier de reportage en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook Cale zelf en enkele van zijn familieleden raakten besmet met het virus. Ze hopen niet naar het ziekenhuis te moeten want daar zou de situatie ondertussen helemaal uit de hand lopen. Het personeel zou de instroom van patiënten niet meer aankunnen en er is een tekort aan medisch materiaal.

Ik betwijfel dat het weinige medische personeel dat hier is, het nog lang zal kunnen volhouden

Een bevriende dokter raadde Cale af om zijn zus naar het ziekenhuis te brengen: "Doe het niet. Ik garandeer je dat ze daar zal sterven."

De dokter ziet de situatie somber in: "Voor het stof gaat liggen, zal het zeker nog drie maanden duren. Ik betwijfel of het weinige medische personeel dat hier is, het nog zo lang zal kunnen volhouden."

Het land heeft bovendien een kleine testcapaciteit waardoor moeilijk vast te stellen is hoeveel mensen er aan COVID-19 zijn overleden. De officiële cijfers blijven daardoor laag. Er zouden slechts 22.719 besmettingen en 576 doden zijn. Tegelijk bevestigen autoriteiten dat in de eerste twee weken van april al 6.703 mensen stierven in Guayas, de provincie waarvan Guayaquil de hoofdstad is. Dat zijn ruim 5.700 mensen meer dan normaal.

De documentaire "Corona: een nieuwe frontlijn" is op 6 mei om 21.20 uur te zien op Canvas.

Meest gelezen