Deze jongen protesteert tegen de onthoofding van twee Syriërs in Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië schaft de doodstraf voor minderjarigen af; eerder werd ook geseling geschrapt als straf

In Saudi-Arabië zullen voortaan geen minderjarigen meer onthoofd worden. Eerder was ook geseling afgeschaft als straf. Het land krijgt al jarenlang internationaal zware kritiek wegens erg wrede straffen en schendingen van de mensenrechten. 

"De doodstraf wordt afgeschaft voor diegenen die misdaden begaan hebben terwijl ze minderjarig waren. In de plaats komt opsluiting in een centrum voor jeugddelinquenten tot maximaal 10 jaar". Zo staat in een decreet van de Saudische koning Salman. 

Het gaat dus blijkbaar om een zet van koning Salman en zijn zoon en kroonprins Mohammed bin Salman om de internationale kritiek op Saudi-Arabië te pareren. De terechtstelling door onthoofding van jongeren was de internationale gemeenschap al langer een bron van ergernis.

De maatregel heeft vooral belang voor een groep jongeren uit de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië. Die worden beschuldigd van protest tijdens de Arabische Lente. De sjiieten in het erg strikt soennitische (wahhabitische) Saudi-Arabië voelen zich al langer een onderdrukte minderheid.

Ook geseling verdwijnt uit het strafwetboek

De maatregel komt vrijwel meteen nadat eerder ook al geseling als straf werd verboden in Saudi-Arabië. Het publiekelijk toebrengen van zweep- of stokslagen werd algemeen toegepast, maar zal nu vervangen worden door boetes of opsluiting. (Lees verder onder de foto).

De Saudisch-Canadese Ensaf Haidar met de foto van haar echtgenoot Raif Badawi.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ook op dat vlak hebben mensenrechtengroepen jarenlang druk uitgeoefend op het Saudische koninkrijk. De focus daarvan was de Saudische blogger Raif Badawi, die enkele jaren geleden veroordeeld was tot 1.000 zweepslagen gespreid in de tijd omdat hij "de islam zou hebben beledigd". Badawi zit nog altijd een celstraf van 10 jaar uit. 

Onlangs werd de Sacharovprijs, een bekroning van de strijd voor de mensenrechten van het Europees Parlement, toegekend aan Badawi en is die in ontvangst genomen door zijn vrouw Ensaf Haidar. 

Het erg traditionalistische Saudi-Arabië lijkt dus wel gevoelig voor internationale druk en kritiek. Toch werden vorig jaar nog altijd 187 mensen terechtgesteld. Enkel in 1995 lag dat aantal hoger. Daarbij zijn niet de mensen geteld die door mishandeling omkomen in de gevangenis of zoals de kritische journalist Jamal Khashoggi die vorig jaar verdwenen -en wellicht vermoord is- in het Saudisch consulaat in het Turkse Istanbul.

 

Meest gelezen