Vissen sterven door vervuiling in de Velpe in Kortenaken

Het riviertje de Velpe in Kortenaken is vervuild, het water ziet eruit als een melkachtige witte vloeistof. Het zou gaan om een lozing van een product dat dient om machines te ontvetten. Die vervuiling werd afgelopen weekend vastgesteld. En ondertussen zijn al heel wat vissen gestorven. 

De witte vloeistof in de Velpe in Kortenaken zou afkomstig zijn van een product om motoren te ontvetten. Als dat product in water terechtkomt, wordt het een witte vloeistof. Romain Nagels woont daar in de buurt en hij stelde de vervuiling vast. Iemand zou het product in een rioolduiker geloosd hebben in de Dorpsstraat en zo is het vervuilde water dan in de Velpe terechtgekomen. 

Ontvetter voor machines

Volgens Romain zijn er al sinds 2016 dergelijke lozingen: "Het gebeurt iedere keer in april en ook nog in het najaar, dan krijgt de beek de kleur van witte melk. Vroeger zijn daar al stalen van genomen, en toen is vastgesteld dat het een ontvetter is voor machines. Ik heb vroeger zelf in een garage gewerkt waar ze dat product gebruikten en op die verpakking staat: 'zeer giftig voor dieren en vissen'. 

De Vlaamse Milieumaatschappij is vanmorgen ter plaatse gekomen om stalen te nemen. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld. Romain hoopt dat de politie snel weet wie het product loost. "We hopen dat de dader dan eindelijk eens gaat stoppen!"

Meest gelezen