Videospeler inladen...

Opnieuw brandt het overbevolkte vluchtelingenkamp op Griekse eiland Samos 

Het brandt vandaag opnieuw in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Gisteravond hebben twee grote branden het kamp geteisterd, nadat gevechten waren uitgebroken tussen de bewoners. Er zijn geen slachtoffers, maar honderden mensen zijn wel dakloos.

In het kamp op het eiland Samos is normaal plaats voor zo'n 650 migranten en vluchtelingen. Op dit ogenblik zitten er naar schatting zevenduizend bijeen gepakt. De spanningen lopen er hoog op, ook al door de coronacrisis. 

Gisteravond zijn gevechten uitgebroken tussen groepen migranten 

Manos Logothetis, Grieks ministerie van migratie

Er ontstonden gisteravond korte tijd na elkaar twee grote branden. Een eerste achter de medische voorzieningen, de tweede vernielde tientallen containers en tenten. Niemand raakte zwaargewond, maar honderden bewoners zijn wel dakloos. Delen van het kamp moesten worden geëvacueerd.

In alle vluchtelingenkampen in de Egeïsche Zee, voor de Turkse kust, lopen de spanningen op door dramatische overbevolking. De coronacrisis maakt de onrust nog groter. De gevechten gisteravond hadden een etnische achtergrond. Groepen Arabischsprekenden en mensen uit zwart-Afrika raakten met elkaar slaags. 

In de kampen op de Griekse eilanden is de laatste tijd bij herhaling brand ontstaan. Er zitten zes keer meer mensen dan de capaciteit van de kampen in principe toelaat. Officieel is er op de eilanden nog geen corona vastgesteld. Er is ook nog niet getest. Maar de foto van de evacuatie laat zien dat er van afstand houden in de kampen niet altijd sprake kan zijn. 

evacuatie gisteravond in Samos

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen