Kurkdroge grond (en wij) worden deze week getrakteerd op regenbuien: "De natuur zal er blij mee zijn"

We worden al wekenlang verwend met uitermate zonnig weer en aangename temperaturen. Maar voor de landbouw en de grondwaterstanden was dit geen cadeau. De kurkdroge grond hunkert al even naar mals regenwater. Vanaf morgen komt er nu wisselvallig weer onze kant uit, en dat tot eind deze week. "De natuur zal er blij mee zijn", vat VRT- weervrouw Sabine Hagedoren samen.

Vandaag blijft het nog droog en warm, maar daarna zal het weer omslaan, en komen we onder de invloed van depressies.

Vannacht neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens met plaatselijk kans op een bui. Maar tijdens het midden van de nacht bereikt een storing het westen van het land met regen. In het oosten en noordoosten kan het nog tot het ochtendgloren droog blijven. 

Dinsdagochtend is het erg bewolkt met regenperiodes of buien. In de namiddag wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en wordt het tijdelijk iets droger vanaf de Franse grens. Toch kunnen er zich nog enkele buien ontwikkelen en ook een donderslag is niet uitgesloten.

Ook woensdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele plaatselijke buien. Op het einde van de dag neemt de bewolking toe gevolgd door regen tijdens de nacht van woensdag op donderdag.

En dat blijft ook de dagen daarna zo, want we blijven onder invloed van storingen en depressies. "Het wordt de komende dagen een komen en gaan van regenvlagen en regenbuien, maar tussendoor krijgen we ook opklaringen", vat weervrouw Sabine Hagedoren samen. 

Dat is goed nieuws voor de uitgedroogde natuur en voor de landbouwers. Ook het grondwaterpeil is intussen weer gedaald, en met de zomer in zicht wordt dat best aangevuld, weten experts.

Grondwater vervult immers een belangrijke bufferende functie voor tijdens periodes die wat droger verlopen. Al zullen enkele buien nog niet voor volstaan om het grondwater weer op niveau te brengen, daarvoor moet het over een wat langere periode regelmatig eens regenen. 

Het wordt de komende dagen een komen en gaan van regenbuien

BEKIJK hier "Het weer" met Sabine Hagedoren: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen