Boswachter Eddy Ulenaers over de wolvenwelpjes die op komst zijn: "Noëlla heeft nu vooral rust nodig"

Eddy Ulenaers is boswachter in het leefgebied van de wolven Noëlla en August. Camerabeelden hebben zijn hoop nu bevestigd: Wolvin Noëlla is drachtig. "Waarschijnlijk zullen de jongen volgende week al geboren worden. Om die de beste kans op slagen te geven, is het belangrijk dat we Noëlla en August met rust laten", zegt boswachter Eddy.

"Het zal niet lang meer duren voor de welpen er zijn", zegt Boswachter Eddy Ulenaers. "Een wolf draagt maar twee maanden, dus als je op beeld een bolle buik ziet, is het bijna zo ver."  Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing. De afgelopen weken toonden de camerabeelden dat August en Noëlla goed konden opschieten met elkaar. Ze gingen vaak samen jagen, en soms trokken ze er alleen op uit. "Zoals dat in een goed huishouden gaat", voegt Ulenaers er aan toe. En er waren plaatsen die mogelijk als nest kunnen dienen, zoals de onderkant van een omgevallen boom, met krabsporen erop.  En ook dat was een goed teken. August was zich mogelijk aan het voorbereiden op het vaderschap. Maar echte zekerheid kwam er pas elke dagen geleden toen Noëlla met een bolle buik poseerde voor de camera.

 "Mijn hart maakte een sprongetje en meteen kwam ook de ongerustheid", vertelt de boswachter. "We weten dat niet iedereen de wolf even genegen is, dus hebben we maatregelen genomen. Het gebied is afgesloten en jacht is er verboden. Ook moutainbikers zijn niet toegelaten. Bovendien komt er verscherpte controle.  In het begin blijft Noëlla in het hol bij de jongen. Ze zoogt haar welpen en August zal op jacht gaan en de familie van eten voorzien. Pas in een later stadium gaat Noëlla weer mee op jacht. 

 "Mijn hart maakte een sprongetje en meteen kwam ook de ongerustheid"

Boswachter Eddy Ulenaers heeft nog nooit oog in oog gestaan met de wolf. "Dat komt nog wel" zegt hij geduldig. "Als ik op dit moment verse sporen zie, loop ik in de omgekeerde richting, weg van het beest. Wat de wolven nu nodig hebben is rust. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik ze in mijn zoektocht zou opjagen, en ze onder een auto zouden terecht komen. Of dat Noëlla de welpen zou verplaatsen naar een minder geschikt nest omdat ik te kort in de buurt kom.  Bovendien ligt dat andere nest soms op een kilometer afstand en is zo'n verhuis niet zonder risico. Wolven zijn slimme dieren en het eerste nest zal het beste zijn. Dus willen we dat ook zo houden", zegt Ulenaers nog.

En toen was er stilte

"De volgende weken zal het stil worden", laat de boswacher weten. "We gaan achter de schermen zeker proberen te achterhalen of alles goed gaat met Noëlla, de welpen en August. Maar we doen dat vanop grote afstand, aan de hand van sporen en camerabeelden. En dan hopen we dat we begin augustus kunnen uitpakken met beelden waarop 4 of 5 gezonde welpen te zien zijn. En die willen we dan graag met jullie delen, zegt Eddy Ulenaers nog. 

Meest gelezen