Archieffoto van Turkse troepen tijdens de verovering van Afrin in 2018.

46 doden bij terreuraanslag met een tankwagen in het noorden van Syrië

In Afrin, een stad vlak bij de Turkse grens in Syrië, is een tankwagen met brandstof tot ontploffing gebracht in een drukke straat. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. Afrin wordt gecontroleerd door Syrische rebellen die gesteund worden door Turkije. 

De tankwagen werd tot ontploffing gebracht met een bom in het centrum van de stad. Het was erg druk en er zouden zeker 46 doden en meer dan 50 gewonden zijn gevallen. Een aantal van hen is er erg aan toe. De meeste doden zijn burgers, maar er zouden ook zes leden van een pro-Turkse militie bij zijn. 

Het Turkse persbureau Anadolu meent te weten dat de Syrische Koerden achter de aanslag zitten en beroept zich daarvoor op overheidsbronnen. De aanslag is nog niet opgeëist, maar kan de spanningen in het noorden van Syrië opnieuw aanwakkeren na een relatief kalme periode.

Afrin ligt in het noordwesten van Syrië niet ver van de Turkse grens. De stad maakte deel uit van een Syrisch-Koerdische enclave, maar werd in 2018 veroverd door Syrische rebellen met de steun van Turkije. Daarbij zijn veel Koerdische inwoners verdreven. In die regio zijn er evenwel ook spanningen tussen verschillende Syrische rebellengroepen en ook de terreurgroep IS zou er nog cellen hebben.

Meest gelezen