Claudio Arnese

25 euro in Oudenaarde, 10 euro in Stekene: steden en gemeentes kiezen voor “coronabon” om lokale handel te steunen

Vele gemeentes en steden geven hun inwoners een waardebon om na de coronacrisis uit te geven. In Oudenaarde krijgt elk gezin een “coronabon” ter waarde van 25 euro om zo de lokale handel terug op gang te trekken. In Stekene krijgt iedere inwoner zo’n bon, wel ter waarde van 10 euro. Beide laten de inwoners kiezen waar ze de “coronabon” uitgeven.

Bon goed voor elke winkel

In Oudenaarde kiest het stadsbestuur er onder andere voor om inwoners een aankoopbon te geven. “Ieder gezin krijgt zo’n bon van 25 euro die ze kunnen uitgeven bij lokale handelaars, zowel in de winkels als in de horeca telt de bon”, legt schepen Carine Portois uit. Met de “coronabon” wil het stadsbestuur de lokale handel een handje toesteken. 

Gezinnen in Oudenaarde die het financieel moeilijk hebben, krijgen ook extra steun van het stadsbestuur. “Gezinnen die nu al een OK-pas hebben, krijgen een waardebon voor elk gezinslid en niet één per gezin.” Ook kunnen mensen die de bon niet nodig hebben, ervoor kiezen om hem weg te geven of hem teruggeven aan het stadsbestuur. “Met dat geld zullen wij dan een sociaal doel steunen.”

(Lokale) handel steunen

De bon is geldig in elke zaak in Oudenaarde, dus ook in zaken en grote warenhuizen die de deuren niet hoefden te sluiten tijdens de coronacrisis. “Natuurlijk is er de discussie of ook de grote ketens zoals Aldi, Colruyt of Delhaize gesteund moeten worden met deze coronabon. Een jurist gaat voor ons na of bepaalde winkels uitgesloten kunnen worden, we wachten het antwoord dus nog af.”

Al vindt schepen Portois dat ook grootwarenhuizen onder zo’n bon moeten vallen: “Die winkels betalen hier belastingen en heel wat inwoners werken er.” Ook denkt Portois aan inwoners die het minder breed hebben. “Sommige gezinnen hebben het geld niet om in een kleinere winkel te gaan shoppen. Er zijn mensen die nooit op restaurant gaan en die dat nu ook niet zullen doen met die coronabon. Dan zouden ze geld moeten bijleggen om toe te komen, niet iedereen zal dat doen.” 

Van baby tot bejaarde

In Stekene kiest het gemeentebestuur er dan weer voor om élke inwoner een bon te geven. “Wij willen alle inwoners een steuntje in de rug geven dus geven we onze waardebon aan iedereen van baby tot hoogbejaarde”, zegt burgemeester Stany De Rechter. De Stekenaars krijgen zo elk 10 euro om te spenderen. “Op die manier zullen grote gezinnen meer geld krijgen, want zij hebben het niet altijd gemakkelijk gehad in deze periode.”

Via de coronabon wil Stekene de lokale economie steunen. “Iedereen mag kiezen waar ze de bon besteden, dat kan zijn in grote zaken, kleine zaken of de horeca.”

Meest gelezen