(C)2016 Tom van Limpt, all rights reserved

3 op 5 psychische behandelingen stopgezet: "Dringend tijd om zorg weer op te pikken"

De sector van de geestelijke gezondheidszorg wil zo snel mogelijk weer beginnen met psychische behandelingen nu dat weer mag vanaf 4 mei. Door de coronamaatregelen werden drie op vijf behandelingen stopgezet. Maar zo'n uitstel kan leiden tot ernstigere klachten, zegt Kirsten Catthoor, psychiater in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen.

Door de coronacrisis werden niet-dringende medische behandelingen uitgesteld. Ook psychologische en psychiatrische hulp werd deels on hold gezet, zegt Kirsten Catthoor in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Dat is gebeurd omdat er onduidelijkheid was over wat er dringend is en wat niet en hoe we bescherming kunnen bieden. Er werd ook gekeken naar de mogelijkheid van tele-consultaties. Maar toch zijn 3 op 5 behandelingen stopgezet en het is het nu dringend tijd om dat weer op te pikken."

Meer psychisch lijden

Door de lockdown bestaat de vrees dat meer mensen dan voorheen psychische hulp nodig zullen hebben. "De financiële crisis in 2008 heeft duidelijk aangetoond dat er meer psychisch lijden komt als gevolg van zo'n grote crisis", gaat Catthoor verder. "Uit cijfers kunnen we ook merken dat mensen meer slaapstoornissen, maar ook meer zelfmoordgedachten hebben. Er is dus geen twijfel over dat er meer psychisch lijden op ons afkomt."

Mensen zijn mentaal uitgeput

Kirsten Catthoor, psychiater in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen

"In de praktijk merken we dat niet alleen de klassieke psychische klachten zoals depressieve en  angststoornissen bij de mensen aanwezig zijn, maar we zien ook mentale uitputting: mensen die thuis zitten met kleine kinderen en moeten tele-werken, onzekerheid over de toekomst,  kan er nog contact zijn met de grootouders, hoe moet dat op school,..."

"Blijf in uw kot maar kom uit uw schulp"

De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg, dat is een organisatie van meer dan 40 partners die bezorgd zijn om de organisatie van de geestelijke gezondheid,  heeft een plan gemaakt voor de heropstart van de psychische behandelingen. Onder het motto ''Blijf in uw kot maar kom uit uw schulp"', roept men op om patiënten zelf op te bellen om de therapie weer op te starten.

Wie zelf vragen heeft over zelfdoding, kan dag en nacht terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.

Meest gelezen