Radio 2

"Stinkvijver" in Melsbroek maakt naam opnieuw waar: water kleurt groenblauw

De Vogelzangvijver in Melsbroek kleurt dezer dagen groenblauw. Het is de zoveelste vervuiling, waardoor de bekkens en beken al de naam "stinkvijver" hebben gekregen. Natuurpunt trekt aan de alarmbel: “Alweer. De vervuiling blijft maar duren, we moeten nu echt weten wat er aan de hand is.” De gemeente heeft stalen genomen en wacht op het resultaat. 

De Vogelzangvijver heeft er al een verleden van heel wat vuiligheid op zitten. Zo was de vijver al vervuild met ontijzingsproduct van de militaire luchthaven in Melsbroek. Vorige maand lag er plots zand in het water, afkomstig van grondwerken op hetzelfde domein. “Daardoor kleurde alles plots geel”, zegt Daniël Poesmans, secretaris van Natuurpunt.

Sinds enkele weken slaat de vijver groenblauw uit. Natuurpunt trekt dan ook aan de alarmbel. “Wat men ook belooft, de vervuiling van de bekkens en de beken vanuit het luchthavengebied blijft maar doorgaan”, zucht Daniël. “Het is belangrijk eindelijk te weten wat er juist aan de hand is, wil men naar definitieve oplossingen streven. Ik heb intussen al heel wat alarmerende mailtjes gekregen van wandelaars.”

Gelukkige dieren

De gemeente is intussen wel in actie geschoten. “We hebben beslist zelf stalen te nemen om te weten wat er aan de hand is”, zegt schepen van Milieu Marleen Ral. “Een onafhankelijk bureau zal die onderzoeken, zodat we snel een mogelijke verklaring hebben. Zo kunnen we wandelaars geruststellen. Eventueel zelfs via infopanelen.”

Voorlopig zijn er nog geen dieren gestorven in en rond de vijver. “Gelukkig is daar geen sprake. De kikkers brullen nog lustig, de vissen zwemmen nog rond en de eenden vinden het niet erg. Wat dat betreft is alles nog oké.”

Meest gelezen