Radio 2

AfricaMuseum schat verlies op 1 miljoen euro sinds coronacrisis

Het AfricaMuseum ziet zeker 1 miljoen euro inkomsten verloren gaan, sinds de sluiting door de coronacrisis. Dat heeft directeur Guido Gryseels berekend. Voorlopig teert het museum op financiële reserves, maar het hoopt op steun van de overheid. 

Vorig jaar kwamen nog 360.000 bezoekers naar het museum, maar dat is sinds 14 maart niet meer mogelijk. En dus stapelen de schulden zich op. Geen toegangsgeld meer, maar ook geen inkomsten van de shop, de feestzaal, het restaurant en evenementen. “Ik heb bij de berekening ook rekening gehouden met het feit dat we na de heropening wellicht nog een hele tijd minder bezoekers zullen mogen toelaten. Ik kom voorlopig uit op een verlies van 1 miljoen euro, maar het kan afhankelijk van het verloop van de pandemie natuurlijk nog meer worden.” Vertelt directeur Guido Gryseels. 

Besparingen

Het museum heeft van de bevoegde overheid toestemming gekregen om haar historisch opgebouwde financiële reserves aan te spreken. Zo’n 500.000 euro zodat de helft al gedekt is. "Dat is niet genoeg, en dus zullen we ook intern besparingen doorvoeren. Zo zullen de werkingsmiddelen van de verschillende departementen worden verminderd. En hopen we ook op een subsidie van de overheid voor de investeringen in allerlei beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en ontsmettingsproducten voor als het museum weer opengaat.” 

Verschillende scenario’s

De museumdirecteur hoopt op 18 mei de deuren weer te kunnen openen. Al zal dat onder strikte voorwaarden zijn. “We hebben voor de verschillende scenario's draaiboeken klaar. Zo zullen er in eerste instantie geen groepen toegelaten worden. Voor de individuele bezoekers gaan we werken met een  een tijdslot van 600 mensen per dag. Per zaal zal één bezoeker toegelaten worden per 10 vierkante meter", aldus Gryseels.

Intussen kunnen bezoekers wel nog genieten van al het moois van het AfricaMuseum . “Verschillende collecties staan online, net als een podcast en de film 'Stop Filming us', over hoe Westerse cineasten Afrika in beeld brengen. Ik heb echt bewondering voor onze medewerkers om digitaal zo creatief te zijn. Alles om vooruit te blijven gaan.”  

Meest gelezen