Radio 2

Basisschool 3K houdt hart vast voor heropening: "5 extra leerkrachten voor 4 klassen"

Basisschool 3K in Kinrooi moet 5 extra leerkrachten tewerkstellen als op 15 mei de scholen weer open gaan, al is het dan met strenge veiligheidsmaatregelen. “En hoe houd je afstand in het sanitair? Ik houd mijn hart vast”, zegt directeur Erwin Henckens.

In de basisscholen mogen op 15 mei het eerste, tweede en zesde leerjaar weer van start gaan in de klas, maar met strikte veiligheidsmaatregelen.  “Kinderen op afstand houden zal op de speelplaats wel lukken, maar in het sanitair wordt het moeilijk. Anderhalve meter afstand houden tussen de wastafels, lijkt me allemaal heel moeilijk,” zegt Erwin Henckens, directeur van basisschool 3K in Kinrooi. “Er zal een personeelslid staan om te controleren, maar vooral voor de kinderen van het eerste en het tweede leerjaar houd ik mijn hart vast.”

5 extra leerkrachten

Per klaslokaal zullen ook maar maximum 10 kinderen worden toegelaten. Daardoor heeft 3K nu 9 klassen in plaats van 4. “We hebben 5 extra leerkrachten nodig voor die klassen. En naast lesgeven, moeten ze online ook nog eens opdrachten voorzien en feedback geven. Ze zijn dus op 2 terreinen aan het werken.” 

Opvang

Doordat er meer leerkrachten moeten worden ingezet in de klas, zullen kleuterleidsters worden ingeschakeld voor de opvang. “We hebben een team van 25 mensen, dus we zijn een redelijk grote school. Maar of we iedereen gaan kunnen opvangen, is nog een vraagteken, want voor kinderen van jaren die nog geen les krijgen, moeten we opvang voorzien.”

Iedereen hunkert om weer naar school te  gaan

Erwin Henkens

Het gemeentebestuur van Kinrooi denkt mee met de basisschool. “De gemeente stelde voor om een peiling te doen bij de ouders. Zo weten we op voorhand wie van de opvang gebruik gaat maken. Dan we weten we op voorhand of we genoeg plaats hebben en kunnen we ons daarop voorzien." 

Zoals in veel scholen is 15 mei de pilootdag op 3K. Zo kan er getest worden wat er allemaal kan fout lopen. “Er zal heel wat bij komen kijken, maar of we beter de scholen zouden dicht laten weet ik niet. Iedereen hunkert ernaar om weer naar school te kunnen, maar leerkrachten zijn intussen ook wel wat bang om besmet te geraken.” 

Radio 2

Meest gelezen