Videospeler inladen...

Besmettingsgraad stijgt van 0,7 naar 1 in Duitsland en dat verontrust specialisten: "Blijf zoveel mogelijk thuis"

In Duitsland is de besmettingsgraad van het coronavirus gestegen naar 1, terwijl die begin deze maand maar 0,7 bedroeg. Dat betekent statistisch gezien dat een besmet persoon precies één andere persoon aansteekt. Vorige week werden de maatregelen een klein beetje versoepeld, maar specialisten roepen de Duitsers op om toch zoveel mogelijk thuis te blijven en contact zoveel mogelijk te beperken. 

Het Robert Koch-instituut, dat de cijfers van de corona-pandemie bijhoudt, benadrukt regelmatig dat de besmettingsgraad gedurende een langere periode onder de 1 moet liggen om de epidemie onder controle te krijgen.

In Duitsland lag de besmettingsgraad de laatste weken op 0,7, maar de laatste dagen is hij volgens het instituut opnieuw beginnen op te lopen. Eerst naar 0,8, dan naar 0,9 en intussen naar bijna 1 (0,96 om precies te zijn). 

Ter vergelijking: bij ons blijft de besmettingsgraad voorlopig stabiel. Volgens Sciensano ligt die op dit moment (periode 20-26 april, op basis van het aantal ziekenhuisopnames) op 0,79. Op 17 april was het 0,8.

Het oplopende cijfer verontrust de specialisten, temeer omdat Duitsland sinds vorige week een lichte versoepeling van de coronamaatregelen doorvoerde. Zo mochten kleinere winkels, bijvoorbeeld klerenwinkels en boekhandels, opnieuw opengaan. De oplopende besmettingsgraad kan nog niet het gevolg zijn van die versoepeling: er is nog niet genoeg tijd verstreken om het effect daarvan na te gaan.

Maar Lothar Wieler van het Robert Koch-instituut vraagt de Duitsers desondanks om toch nog altijd zoveel mogelijk thuis te blijven. In vergelijking met veel andere landen is Duitsland er tot dusver goed in geslaagd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zegt Wieler.

"Laten we dat succes dat we samen hebben geboekt verdedigen. We willen het aantal besmettingen niet opnieuw zien oplopen. Laten we dus zoveel mogelijk thuisblijven en het beperkte contact aanhouden."

Laten we het succes dat we samen hebben geboekt verdedigen

"De besmettingsgraad onder 1 houden is het grootste doel", zei Wieler nog. "Hoe verder onder 1, hoe veiliger we ons zullen voelen en hoe meer speling we hebben." Het aantal coronadoden in Duitsland is de voorbije twee dagen ook wat opgelopen, in vergelijking met de dalende lijn die eerder was ingezet.

 De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte vorige week nog voor "waakzaamheid en gedisciplineerdheid", ook na de eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen. Het ergerde haar dat sommige deelstaten aandringen op een snellere versoepeling.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen