Bezorgde wetenschappers en consumentenorganisaties willen Nutri-Score verplicht maken in heel Europa

40 Europese consumentenorganisaties, voedingsbedrijven en wetenschappers willen dat de zogenoemde Nutri-Score, een logo dat de voedingswaarde van producten aangeeft, verplicht wordt ingevoerd in heel Europa en voor alle producten. 

De Nutri-Score is een label met 5 letters en evenveel kleuren dat op een eenvoudige manier weergeeft hoe gezond een voedingsproduct is. Europa beveelt het gebruik van de Nutri-Score aan. Maar ons land is een van de weinige die de aanbeveling ook opvolgt. Sinds meer dan een jaar is het label in onze winkels op veel verpakkingen van voedsingswaren terug te vinden. 

Nu Europa geconfronteerd wordt met de gevolgen van het coronavirus, is het volgens de 40 initiatiefnemers, onder wie Test Aankoop, des te belangrijker dat mensen aandacht besteden aan hun gezondheid. En dus ook aan gezonde eetgewoonten. Want mensen met overgewicht en obesitas worden makkelijker ziek, en lijken sneller aan het coronavirus te sterven.     

"Heel efficiënt label"

De initiatiefnemers willen dan ook dat Europa de Nutri-Score in alle lidstaten verplicht maakt voor alle voedingswaren. "Omdat Europa het gebruik van de Nutri-Score alleen maar aanbeveelt, zijn er nog heel wat fabrikanten die het niet gebruiken", licht Simon November van Test Aankoop" toe. "Nochtans heeft onderzoek aangetoond dat de Nutri-Score heel goed werkt, en dat mensen het label heel goed begrijpen."

"Daarom willen wij dat Europa het gebruik van de Nutri-Score overal verplicht maakt. Niet alleen in de strijd tegen corona. Maar ook om overgewicht en obesitas aan te pakken. Want die twee gezondheidsproblemen zijn op zich al ernstig genoeg."  

Meest gelezen