De ene wolf is blijkbaar de andere niet!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag neemt hij het op voor de achtergestelde wolf uit Wiekevorst nu België het wolvenkruispunt van Europa lijkt te worden.

Aan de heer Jan Loos van Welkom Wolf

Ik las de voorbije dagen uw zegebulletins over het wolvenbestand in ons land. Noëlla en August doen aan gezinsuitbreiding in Leopoldsburg, in de Hoge Venen krioelt het van de wolven, de zuidelijke bergwolf ontmoet na 200 jaar de plattelandswolf uit het noorden, en patati en patata. En, ah ja, klinkt het helemaal op het laatst: in het Kempense Wiekevorst is ook een passerende anonieme wolf gesignaleerd. 

Selfies met Joeri

Mijnheer Loos, wij van de Kempen zijn niet gediend van die neerbuigende houding tegenover onze wolf. Ten eerste is onze wolf geen passant, en ten tweede draagt hij wel degelijk een naam. Ik verklaar mij nader.

Als u de moeite had genomen om afgelopen weekend naar Wiekevorst te fietsen, zoals ik heb gedaan, zou u getuige zijn geweest van een ontroerend tafereel. Aan de dorpskerk stonden de mensen in een lange rij – te vergelijken met die aan de Aldi op vrijdagnamiddag – te wachten op hun beurt om een selfie te kunnen maken met Joeri. Want zo heet namelijk onze wolf: Joeri, een oeroude Kempische voornaam. 

Mondmasker

Let wel, bij deze fotosessie werden de veiligheidsvoorschriften van mijnheer Van Ranst strikt in acht genomen: de selfiemakers hielden anderhalve meter afstand van elkaar en droegen mondmaskers. Ook onze Joeri had zich met een mondmasker getooid, hoewel hij daar als “wild dier” niet toe verplicht is. Het masker was hem overigens te beurt gevallen door het schielijke overlijden van de obese poedel van Florence Vekemans uit de Pompoenstraat, wiens hart het begaf toen hij oog in oog kwam te staan met de wolf. De ene zijn dood is de andere zijn brood…

Dankbaarheid

Om maar te zeggen: Wiekevorst heeft zijn wolf met open armen ontvangen en heeft het dier in de dorpsgemeenschap opgenomen. Niemand kijkt er nog van op wanneer hij Joeri slapend op zijn dorpel aantreft. Niemand schrikt nog wanneer de wolf uit pure gewoonte zijn indrukwekkende tanden laat zien. Niemand maalt er nog om wanneer Joeri bij nacht de volle maan toe huilt. 

Onze wolf van zijn kant heeft – in woord en daad had ik bijna gezegd, haha! – meer dan zijn dankbaarheid getoond en zich ingepast in het gemeenschapsleven. Hij helpt kinderen en ouderen van dagen oversteken op de drukke Wiekevorstsesteenweg, hij heeft het wat onsmakelijke rauwe vlees van schapen ingeruild voor Brekkies Wolvenvoer uit handige voordeelzakken, en als die vervloekte lockdown er niet zou zijn zou hij ongetwijfeld rondjes geven in café ’t Centrum.

Roodkapje

Overigens verklapte de voorzitter van de lokale toneelkring mij dat hij samen met Joeri werkt aan een hedendaagse interpretatie van het oubollige sprookje “Roodkapje en de Wolf”, waarbij de grootmoeder uiteraard niet door de wolf wordt opgepeuzeld maar helaas overlijdt in een woonzorgcentrum, ondanks de heldhaftige pogingen van de wolf én van Roodkapje om haar leven te redden. En uiteraard groeit er iets moois tussen die twee. Iets om naar uit te kijken wanneer het cultuurleven hervatten kan.

Andersgeneigd

Mijnheer Loos, kan een van “uw” wolven in Leopoldsburg of de Hoge Venen een dusdanig palmares voorleggen? Ik dacht het niet. Waarom zwijgt u onze Joeri dan dood? Ik zal de ongemakkelijke waarheid aan het licht brengen. Onze Joeri is “andersgeneigd” en zal dus geen aanstalten maken om een wolvin te zoeken om daarmede betrekkingen te hebben met het doel een nageslacht voort te brengen. Met andere woorden: Joeri zal u geen schattige foto’s en filmpjes van een nest vol wolvenpups aan de hand doen. Joeri is commercieel en strategisch niet interessant. Joeri dient uw belangen niet. 

Maar in Wiekevorst zijn we niet zo kortzichtig, mijnheer Loos. En bovendien: liever andersgeneigd dan door jagers bedreigd, ja toch?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen