De wolvenwelpjes zijn op komst: ”Hoe meer mensen het weten, hoe minder gevaar ze lopen”

De welpjes van wolf August en wolvin Noëlla zijn op komst, maar ze lopen gevaar omdat het jachtverbod onvolledig is. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten van hun bestaan zodat mensen met slechte bedoelingen meer gecontroleerd worden.  

Wolf August en wolvin Noëlla verwachten binnen enkele weken hun welpjes, maar niet iedereen is zo blij met de komst van nieuwe wolven. Jan Loos van Welkom Wolf natuurlijk wel: “Ze zijn een Europees beschermde soort, dus ze zijn hier welkom. Dat zegt ook de Vlaamse overheid en het Europees recht. Wolven moeten de kans krijgen om hier in Vlaanderen te leven. Wie dat niet vindt, heeft pech, want het zal toch zo zijn.”

Losse eindjes

Eerder was er wolvin Naya met haar welpjes. Maar net na de bevalling verdween ze van de radar. “De geschiedenis herhaalt zich. Het is dus te hopen dat het nu niet fout afloopt. Bij Naya was er te weinig controle, maar nu is die er wel. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft inspanningen geleverd om het nu beter te doen."

"Er is een jachtverbod op de militaire domeinen", gaat Jan Loos verder, "en er is toezicht, maar er zijn jammer genoeg nog losse eindjes. Want er zijn in het midden van het wolvengebied ook private percelen en daar wordt, sinds de jacht op everzwijnen weer is toegestaan, toch geschoten."

"De wolven zijn dus nog steeds in gevaar tot er een totaal jachtverbod komt", zegt Loos. “Zolang men enkel op militaire domeinen en het domeinbos Pijnven een jachtverbod afkondigt, heeft men 90% van het gebied onder controle, maar in die laatste 10% kan het volledig mislopen de komende weken.”

Het leven van de wolven op het spel zetten voor een everzwijnenprobleem is absurd

Jan Loos

Het algemeen jachtverbod zou er niet komen omdat er een everzwijnenprobleem is in het leefgebied van de wolven.  Loos vindt dat onterecht. “Dat everzwijnenprobleem is overroepen. In Hechtel-Eksel heerst al een jachtverbod op het militair domein en daar blijken geen problemen te zijn. Het is absurd om de toekomst van de wolven op het spel te zetten omwille van een everzwijnenprobleem.”

Slechte bedoelingen

Voor de veiligheid van wolvin Noëlla is het belangrijk dat niemand weet waar ze zich precies bevindt. “Ze trekt rond in een gebied van 200 vierkante kilometer, dus haar vinden is haast onmogelijk. Ook houden de wolven zich heel goed schuil als ze zich niet verplaatsen. Enkel als Noëlla zich in de buurt van de private percelen bevindt waar nog gejaagd mag worden, loopt ze een reëel risico. Daarbovenop zorgt het feit dat iedereen weet in welk gebied de wolven zitten voor goede sociale controle. Mensen die slechte bedoelingen hebben, gaan zo meer opvallen.” 

Meest gelezen