foto: Natuur en Bos

Voor het eerst in 150 jaar broeden weer raven in Bosland

In Bosland, een groot natuurgebied in het noorden van Limburg, is een eerste bevestigd broedgeval van raven gevonden. Het is al 150 jaar geleden dat er nog raven gebroed hebben in het gebied. 

De raaf is een beschermde vogelsoort. Het is een grote vogel, een aaseter, en hij is heel intelligent. Er waren al een tijdje raven in het natuurgebied, maar de beheerders konden geen nest vinden. Tot nu. De omstandigheden zijn beter geworden voor de raaf, zegt boswachter Eddy Ulenaers: "Een raaf is een aaseter, en samen met de wolf komt die soort terug omdat er meer aas is. Er is ook meer grof wild dan vroeger, dus er zijn sowieso ook meer kadavers, en daar profiteren zij van."

Ze zijn heel slim. Ze hebben jou sneller gezien dan jij hen.

Boswachter Eddy Ulenaers

Het was helemaal niet simpel om het nest te vinden. "Ze zijn heel slim. Ze hebben jou sneller gezien dan jij hen. En als ze jou zien, dan gaan ze er alles aan doen om je af te leiden, zodat je hun nest niet vindt. Maar deze keer is het dan toch gelukt!" Er is 1 jong, en dat is nu al flink uit de kluiten gewassen. 

Raven zijn nogal mythische dieren. Ze werden vroeger fel bestreden. "Ze werden gekoppeld aan heksen, zwarte katten en duisternis. Maar ze zijn eigenlijk heel nuttig. Ze worden wel eens de gieren van de Lage Landen genoemd, want ze ruimen kadavers op." 

Meest gelezen