Videospeler inladen...

President van El Salvador pakt gevangenen hardhandig aan als vergelding voor moordgolf

Afstand houden is een van de belangrijkste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar in El Salvador, in Centraal-Amerika, was dat voor honderden gevangenen even niet mogelijk. Veroordeelde misdadigers zijn er 24 uur lang dicht bij elkaar gehouden en hard aangepakt. Het was een vergeldingsactie van de president voor het toegenomen geweld in zijn land.

El Salvador staat bekend als een van de meest gevaarlijke landen ter wereld. Net als buurlanden Honduras en Guatemala wordt het al vele jaren lang geteisterd door bendegeweld, gepleegd door de zogenoemde mara's. 

De mara's zijn jeugdbendes die oorsponkelijk in de VS waren opgericht door Midden-Amerikaanse migranten, maar die later teruggestuurd zijn naar de landen waar ze vandaan komen. De Mara Salvatrucha is de grootste en meest beruchte. 

De mara's beheersen grote delen van het land, en houden zich bezig met drugshandel, ontvoeringen en afpersing. In El Salvador, dat ongeveer 6 miljoen inwoners telt, zouden liefst 70.000 bendeleden actief zijn. 

President vraagt leger "dodelijk geweld" te gebruiken

Sinds eind maart zijn in het land zeer strikte maatregelen van kracht in de strijd tegen het coronavirus. Dat had aanvankelijk dit gunstige neveneffect: het aantal moorden dat per dag wordt gepleegd, leek af te nemen.

Maar intussen is het bendegeweld weer fel opgelaaid. Het voorbije weekend was met meer dan 50 moordpartijen extreem gewelddadig.

President Nayib Bukele Ortez heeft daarop leger en politie de toestemming gegeven om “dodelijk geweld” te gebruiken  tegen de gewapende bendes.

In de gevangenissen, waar 17.000 bendeleden opgesloten zitten, heeft hij de noodtoestand afgekondigd en worden gevangen bendeleden hard aangepakt. De president heeft ook het plan opgevat om leden van rivaliserende bendes bij elkaar in de cel te stoppen, een maatregel die volgens mensenrechtenorganisaties dreigt te leiden tot moordpartijen en muiterij in de gevangenis.

Meest gelezen