Videospeler inladen...

Epidemioloog Van Damme: "De nieuwe samenleving zal er een zijn met een mondmasker"

Nu er vanaf volgende week weer meer volk op straat zal komen, moeten we op drukke plekken een mondmasker gebruiken. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake". Over het nut van het al dan niet dragen van een masker is de laatste weken heel wat te doen geweest. 

Het dragen van een mondmasker belet niet dat je besmet wordt, maar we gebruiken ze om anderen niet te besmetten, stelt Van Damme als uitgangspunt. "Als iedereen die maskers draagt waar het heel druk is, dan is dat de ideale attitude. Uit de literatuur blijkt dat katoenen maskers niet ideaal zijn, maar ze kunnen toch 60 tot 70 procent van de transmissie tegenhouden."

"Het is niet de bedoeling die maskers de hele tijd te dragen. We gaan dat doen op het moment dat dat nodig is", zegt Van Damme, bijvoorbeeld aan de schoolpoort, op het openbaar vervoer en in de winkel. "We zijn vertrokken van een fase waarin iedereen in zijn kot bleef en een masker niet nodig was. Nu gaan we naar een fase van meer volk op straat,  veel meer volk op straat, waarbij het afstand houden niet meer mogelijk is. We weten dat de besmetting vooral tussen volwassenen gebeurt, dus is het belangrijk op drukke plekken een masker te dragen. De nieuwe samenleving zal er een zijn met een mondmasker."

Controverse

De afgelopen weken was er wat controverse over het nut van het al dan niet dragen van een masker. Volgens minister van Volksgezondheid De Block zou het dragen een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor de dragers de belangrijkste maatregel - afstand houden - zouden veronachtzamen.  De voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie voorbereidt, Erika Vlieghe, zat op dezelfde lijn en noemde het dragen van een masker "een laagje vernis". De mensen die een masker dragen denken dat alles nu weer mag, aldus Vlieghe. 

Maar Van Damme ziet hier geen tegenspraak in van zijn pleidooi: "het houden van afstand is stap 1, dat blijft gelden. Het is een infectie die overgedragen wordt als we te dicht bij elkaar komen. Dat masker mag geen reden zijn om dichter bij elkaar te komen. Het is gewoon omdat er situaties zijn die drukker zijn dat we dat masker gebruiken. Het is geen laagje vernis, maar een belangrijk middel om verder te gaan in de bescherming."

Bekijk hier het hele gesprek met Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen