Ministry of Emergency Situations of Krasnoyarsk Region

Rusland slaat alarm over toenemend aantal bosbranden: "Wellicht zijn quarantainemaatregelen mee verantwoordelijk"

De Russische president Vladimir Poetin is bezorgd over het toenemend aantal bosbranden in Siberië. Er zijn nu al 3.500 brandhaarden. Officieel is 475.000 hectare verwoest. "Wellicht zijn de quarantainemaatregelen tegen corona mee verantwoordelijk", zegt correspondent Geert Grootkoerkamp. 

De Russische hulpdiensten slaan alarm over het toenemende aantal bosbranden in het zuiden en oosten van Siberië. Vooral de streek rond het beroemde Baikalmeer is getroffen en ook het verre oosten van de provincie. 

Vorig jaar woedden vooral ernstige branden in de taiga, de naaldwouden in Siberië. Toen werd volgens Greenpeace ongeveer 15 miljoen hectare bos verbrand. De civiele bescherming meldt dat de situatie nu al kritiek is, aangezien er in sommige gebieden al meer branden zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de weinige sneeuwval en vroege lente waarschuwde Greenpeace al eerder voor hevige branden.

Ook de Russische president Vladimir Poetin is ongerust. Hij begrijpt dat iedereen nu gefocust is op de bestrijding van het coronavirus. Maar deze dreiging mag volgens hem niet over het hoofd worden gezien.

Russen massaal naar het platteland

Maar er is ook een verband tussen corona en deze branden. "Veel Russen zijn in deze periode van isolatie vroeger dan normaal naar hun houten huisjes op het platteland getrokken", zegt correspondent Geert Grootkoerkamp in "De ochtend" op Radio 1. "Doordat er daar meer volk is, is de kans op brand groter, bijvoorbeeld door sigarettenpeuken of andere onvoorzichtigheden. 

Maar de Russen hebben ook een speciale traditie. In het voorjaar branden ze vaak droog onkruid en gras af op bermen en in hun eigen perceel, "met alle gevolgen vandien", zegt Grootkoerkamp nog. 

Hoeveel bos er nu al precies is verwoest, is onduidelijk. "Heel wat van die gebieden waren vroeger landbouwgrond. Ze zijn overwoekerd door bos, maar officieel nog altijd als landbouwgrond ingekleurd", zegt Grootkoerkamp. Daardoor worden sommige branden niet als bosbrand geregistreerd. 

Ook coronacijfers mysterieus

Ook over de cijfers van de coronacrisis zelf is er veel onduidelijkheid. Rusland hinkte opvallend achterop in het aantal besmettingen en doden. Terwijl het virus om zich heen greep in Europa en de VS, gingen in Rusland de cijfers nauwelijks naar omhoog. De voorbije weken zijn er wel veel besmettingen bijgekomen. Er zijn nu 87.000 Russen besmet en net geen 800 overleden. 

"Dat kan geluk zijn", zegt Geert Grootkoerkamp. "Maar waarschijnlijk is een deel van de coronaslachtoffers niet als zodanig geregistreerd. De echte cijfers over Rusland zullen pas over een aantal weken of maanden duidelijk worden, wanneer de statistieken klaar zijn." 

Meest gelezen