Lies Willaert (vrt)

Jan Van Rompaey over coronacrisis: “50e huwelijksverjaardag heel anders gevierd dan gedacht”

Afgelopen zondag vierde tv-legende Jan Van Rompaey (79) zijn gouden jubileum met vrouw Vif. Al kon het koppel niet veel doen in deze coronatijden. “Een feestje organiseren of receptie zat er niet in.” De bekende tv-presentator van legendarische programma’s zoals "Jan publiek", "Argus" of "Zeker weten" blikt terug op de afgelopen quarantainemaanden in zijn woonplaats Ganshoren. 

Ook voor Jan Van Rompaey is het leven sinds de coronacrisis erg veranderd. Net als iedereen zit hij vaak thuis. Toch verveelt de 79-jarige ex-presentator zich niet. “Ik ben blij dat ik niet in een klein appartementje woon met kinderen zoals veel mensen dat moeten doen. Of zoals degenen die alleen wonen, want dat is nog een stuk erger denk ik. Wij zijn met twee, dat is een voordeel. Dan word je toch minder snel eenzaam.”

Zondag was hij exact 50 jaar getrouwd met zijn vrouw Vif. “Ach, we hebben gezellig met ons twee gevierd binnen de perken van wat mogelijk is. Maar dat was op zich ook wel leuk. Het is wat het is”, vertelt hij berustend aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

Brussel lijkt sinds de coronacrisis het einde van de wereld 

Van Rompaey woont intussen ook 50 jaar in Brussel. En die stad ziet er dezer dagen surreëel uit. “Het geeft een akelig gevoel om hier nu rond te lopen. Die lege stad, dat geeft het gevoel van het einde van de wereld. Eén van mijn jeugdtrauma’s was toen ik een jaar of acht was. Ik las toen in een jeugdblad een stripverhaal over een wereld waar alleen nog een paar mensen leefden. Die dwaalden rond in een lugubere wereld met kapotte huizen en verwoeste natuur. De stad Brussel, in deze coronatijden doet me daar aan denken." 

Maatregelen van de pot gerukt

Vorige week maakte Jan Van Rompaey zich boos op enkele virologen die voorstelden om 65-plussers zolang mogelijk binnen te houden. “Ik ben nog altijd boos. Het is zo’n onzinnige maatregel. 65-plussers zijn wijs genoeg om te weten dat ze moeten oppassen. Ze vormen geen gevaar. Hen opsluiten in een kamer of rusthuis vind ik van de pot gerukt."

De coronacrisis is voor iedereen een bijzondere tijd maar nog meer voor journalisten. En die passie is Van Rompaey nog steeds niet kwijt. “Ik zou het wel fijn vinden om nu verslag uit te brengen. Daar wil je als journalist natuurlijk bij zijn. Dat er trouwens geen regering is, terwijl we zo’n ramp tegemoet gaan, vind ik godgeklaagd. Als mijn talkshow "Argus" nog had bestaan, had ik hen het vuur aan de schenen gelegd."

Meest gelezen