Peter Malaise

Leegstaande panden bij N60 gaan tegen de vlakte: “Weten nog niet wat er komt: natuur, volkstuintjes of landbouw”

Op het driegemeentenpunt Kluisbergen, Maarkedal en Ronse is de afbraak begonnen van 24 leegstaande panden. De panden waren onteigend omdat ze op het tracé van de doortrekking van de N60 lagen. De afbraakwerken betekenen niet dat die doortrekking er komt. Wel worden de panden gesloopt omdat er inbrekers, krakers en sluikstorters waren. Wat er in de plaats van de gebouwen komt, valt nog af te wachten.

Doordat er sloopwerken aan de gang zijn op het tracé van de doortrekking van de N60, lijkt het alsof die doortrekking er toch komt. “De werken staan los van de N60 maar moesten dringend gebeuren want de gebouwen zijn helemaal vervallen”, zegt Marijn Struyf van de Werkvennootschap (organisatie die het project “Rond Ronse” vormgeeft, nvdr.).

Vervallen huizen

De 22 huizen en 2 loodsen die nu tegen de vlakte gaan in Kluisbergen, Maarkedal en Ronse, stonden al een tijdje leeg. Omwonenden klaagden dat er inbrekers en sluikstorters waren. De gebouwen werden in het verleden onteigend omdat ze zich op de reservatiestrook van het oude project N60 bevinden. “Maar de sloop van de panden vandaag heeft niets te maken met de doortrekking van de N60. Er lopen nog vele alternatieven voor de N60, een beslissing daarover moet later nog volgen”, zegt Marijn Struyf.

Groen of landbouw

De 24 gebouwen nemen heel wat ruimte in beslag. “Samen met de besturen van Ronse, Maarkedal en Kluisbergen zullen we kijken wat er in de plaats van de gebouwen komt. We kunnen er bijvoorbeeld stukjes natuur van maken of gebruiken voor de landbouw, maar ook volkstuintjes of andere creatieve ingevingen zijn mogelijk.”

Wel blijven sommige gebouwen staan. “Er zijn 6 woningen die nog dienen, die zullen we niet slopen want dat zou zonde zijn. Die gebouwen krijgen een tijdelijke invulling zoals sociale huisvesting.”

Over de sloopwerken waren enkele infomarkten voor buurtbewoners gepland. Maar die zijn door de coronamaatregelen uitgesteld. De sloopwerken zouden tegen de zomer klaar moeten zijn. 

Meest gelezen