BELGA

Liveblog: coronamaatregelen in scholen verduidelijkt na overleg: "2e en 4e secundair mogelijk op 29 mei van start"

Leerkrachten zullen niet altijd een mondmasker moeten dragen voor de klas en scholen zullen het aantal lesdagen flexibel kunnen invullen. Dat is gebleken na een onderwijsoverleg. In de Vlaamse voorzieningen voor jeugdhulp, zal vanaf maandag één bezoeker worden toegelaten. De afgelopen 24 uur zijn in ons land 123 nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus en 134 nieuwe overlijdens gemeld. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Epidemioloog Pierre Van Damme: "De nieuwe samenleving zal er een zijn met een mondmasker"

De komende weken en maanden gaan we evolueren naar een maatschappij waarin een mondmasker in het openbaar dragen het nieuwe normaal wordt. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake". "Eens de industrie opstart en scholen en winkels weer opengaan, is fysieke afstand niet altijd mogelijk", zegt hij. "Dan is het belangrijk om een mondmasker te dragen. De nieuwe samenleving zal er een zijn met een mondmasker."

"Als je buitengaat om de tram of de bus te nemen of naar de winkel gaat, zet je een mondmasker op want je weet niet hoe druk het zal zijn. Ik denk dat er een zekere druk zal komen: je zal steeds meer mensen met een mondmasker zien en daardoor gaan we het vaker doen."

Voor een verplichting pleit Van Damme niet. "Het zou beter zijn als het vanzelf gebeurt. Fysieke afstand houden blijft sowieso de eerste stap. Dat blijft gelden. Dat masker mag geen reden zijn om dichterbij te komen. Het is meer dan een laagje vernis, het is een belangrijk middel om verder te gaan in bescherming."

Lees meer in onderstaand artikel:

Coronamaatregelen voor scholen verduidelijkt na overleg: "Klassen maar één keer opsplitsen, lesgeven zonder mondmasker kan"

Deze namiddag hebben minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijsvakbonden en de onderwijskoepels urenlang samengezeten over de heropening van de scholen vanaf 15 mei. De verschillende partijen zijn enkele versoepelingen overeengekomen.

Zo hadden experten bepaald dat een klas maximaal uit 10 leerlingen mocht bestaan, maar dat wordt nu versoepeld tot 10 à 14 leerlingen. Daardoor moet een klas maximaal één keer worden opgesplitst.

Ook over mondmaskers is er een compromis onderhandeld. Als er voldoende afstand is tussen de leerkracht en de leerlingen en er eventueel gebruikgemaakt wordt van een plexiglas (scherm of masker), dan is een mondmasker niet verplicht voor de leraar.

Er is ook meer flexibiliteit rond het aantal lesdagen. Zo zal een school zelf mogen inschatten wat haalbaar is. Zo kan bijvoorbeeld de ene klashelft in de voormiddag les krijgen en de andere helft in de namiddag. Zo kan een leerkracht ook nog tijd vrijmaken voor het leren van op afstand.

Op 15 mei kan in het lager onderwijs het eerste, het tweede en het zesde leerjaar starten en het 6e en 7e jaar secundair. Een week later op 22 mei volgt er een evaluatie. Als die positief is, kunnen scholen beslissen om ook het 2e en 4e jaar secundair te laten starten op 29 mei en dat met 2 lesdagen per week.

Lees meer in dit artikel:

Vluchten op 1 en 2 mei voor gestrande Marokkaanse Belgen

Een deel van de gestrande Marokkaanse Belgen in Marokko zullen op 1 en 2 mei kunnen terugvliegen van Casablanca naar België. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Ze zullen rechtstreeks door de ambassade in Rabat via e-mail worden gecontacteerd.  De anderen zullen de komende dagen voor de volgende vluchten gecontacteerd worden. "We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alle personen op de lijst van 1.400 mensen de luchthaven van Casablanca kunnen bereiken", klinkt het in een mededeling.

Werkgeversorganisatie Voka wil snel duidelijkheid over modaliteiten heropstart vanaf 4 mei

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil dat er de komende 24 uur duidelijkheid komt over de concrete modaliteiten van de heropstart van bedrijven vanaf 4 mei. De Nationale Veiligheidsraad zette vorige week het licht op groen, maar er is nog altijd geen ministerieel besluit gepubliceerd en dus blijft er onzekerheid. Voka dringt ook aan om vanaf volgende week de regeling voor kinderopvang uit te breiden voor alle ouders die buitenshuis werken.

"Er mag nu niet langer gedraald worden en elk verder getalm is onverantwoord. Vele ondernemers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen nu snel de duidelijke bevestiging over de heropstart van zowel de bedrijven, als de winkels en distributie", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka dinsdagavond. "Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid."

De bedrijven zijn de afgelopen dagen al volop bezig geweest met het maken van veiligheidsafspraken, aldus Voka. "Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen getroffen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Nog eens 1 op 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor de werknemers."

Voka wijst erop dat voor het personeel het grootste obstakel om weer aan de slag te gaan het gebrek aan kinderopvang is, en niet de vrees voor een onveilige werkomgeving. "Vanaf 4 mei moet de bestaande regeling voor kinderopvang uitgebreid worden voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Dit is op basis van de bestaande regeling volstrekt mogelijk en haalbaar. Wanneer de scholen heropstarten vanaf 15 mei, is kinderopvang nodig voor alle ouders." Eventueel moeten alternatieve pistes bewandeld worden zoals steden en gemeenten die al ervaring hebben met buitenschoolse opvang, klinkt het.

Overleg onderwijs: bonden blij dat veiligheid en haalbaarheid prioritair blijven

De onderwijsbonden zijn tevreden dat het overleg van dinsdag met de koepels en met minister Weyts meer duidelijkheid heeft gebracht over de heropening van de scholen vanaf 15 mei. "Hierdoor kan er alvast een antwoord worden geboden op een groot aantal vragen, bekommernissen en ongerustheden die vandaag terecht leven in het onderwijsveld", zegt de liberale VSOA. Ook het feit dat veiligheid én haalbaarheid prioritair blijven, kan op goedkeuring rekenen, zegt het christelijke COV, de grootste speler in het basisonderwijs.

"Met veiligheid wordt niet geëxperimenteerd of creatief omgegaan", waarschuwt het COV. De christelijke vakbond wijst er ook op dat de nationale veiligheidsraad "maximale grenzen" heeft vastgelegd, en dat scholen autonoom kunnen beslissen om minder te doen, omdat meer niet haalbaar is. "Scholen kunnen zelf, op basis van de risicoanalyse die lokaal door de preventieadviseur moet gebeuren en na sociaal overleg, beslissen om minder klassen uit te nodigen of minder lestijden fysiek in te richten. Als het niet mogelijk is om de drie leerjaren op te starten, dan krijgt het zesde leerjaar voorrang. Ook de haalbare combinatie in relatie tot het aantal personeelsleden is van tel", luidt het.

Voor de VSOA was het laten starten van twee bijkomende leerjaren in het secundair onderwijs op 15 of 18 mei alvast niet haalbaar. "Aan een eventuele heropstart van het tweede en het vierde leerjaar secundair moet dan ook eerst een grondige evaluatie voorafgaan. Tot slot is het primordiaal dat er ook een evaluatie plaatsvindt over de impact van de heropstart van de lessen op het besmettingscijfer", vindt de liberale vakbond.

VS rondt de trieste kaap van 1 miljoen besmettingen

In de Verenigde Staten zijn 1 miljoen gevallen van het nieuwe coronavirus geregistreerd, of ruim een derde van het aantal gevallen wereldwijd. Dat blijkt dinsdag uit een telling van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. Al sinds eind maart zijn de VS het land met het grootste aantal bevestigde besmettingen.

Op 10 april overschreed het land al de drempel van de 500.000 gevallen. De Verenigde Staten tellen ook het grootste aantal doden: 57.200. Amerikaanse media melden dinsdag dat in de staat North Carolina een mopshond positief getest heeft. Het zou de eerste hond in de VS zijn die positief test. In februari was er in Hongkong al een hond die COVID-19 had opgelopen.

Het epicentrum van de Amerikaanse uitbraak bevindt zich zoals bekend in New York. Daar wordt ruim een derde van alle Amerikaanse gevallen geregistreerd. De Amerikanen wijzen voor het grote aantal gevallen op de ruime testing: er gebeurden al meer dan 5,6 miljoen tests.

Maandagavond beklemtoonde president Donald Trump dat zijn land dubbel zoveel tests heeft uitgevoerd als gelijk welk ander land. De uitspraak van Trump klopt als rekening gehouden wordt met absolute aantallen, maar als het bevolkingsaantal mee in rekening wordt genomen, dan is IJsland de kampioen. Ook België is dan een van de grootste testers, aldus de site Our World in Data.

Marc Van Ranst: "Mijn deelname aan PVDA-evenement werd een politiek speelgoedje"

Viroloog Marc Van Ranst kreeg wat kritiek op zijn deelname aan een PVDA-evenement op 1 mei. Vandaag maakte hij op Twitter bekend dat hij niet zal gaan. In "De afspraak" legt hij uit waarom: "Er werd te veel heisa rond gemaakt en het werd een politiek speelgoedje. Dat neem ik graag weg."

Bekijk de reactie van Marc Van Ranst in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Gemeenschapsonderwijs na overleg: "Blij met de duidelijkheid"

Het gemeenschapsonderwijs is blij dat er meer duidelijkheid is na het overleg tussen de onderwijskoepels, de onderwijsvakbonden, de administratie en het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) dinsdag. De onderwijswereld stak dinsdagmiddag de koppen bij elkaar over de vraag hoe de lessen in het post-lockdowntijdperk zullen verlopen.

Op het overleg werd onder meer beslist dat in de Vlaamse schoolklassen maximaal veertien leerlingen worden toegelaten na 15 mei. In het secundair onderwijs mag enkel het 6e en 7e jaar vanaf dan hervatten.

Verdyck is positief na het overleg. "We zijn tevreden dat er gezocht is naar een veilige en doenbare manier van lesgeven en dat er duidelijkheid is over een aantal praktische zaken", zegt de topvrouw van het gemeenschapsonderwijs. "We wachten nu op het aangepaste draaiboek."

Minister Weyts over opvangprobleem in scholen: "Andere oplossingen bedenken, want anders onhoudbaar"

Op 4 mei gaan alle bedrijven weer open en dus gaan er ook meer mensen aan het werken. De kinderen van die mensen kunnen vaak nog niet naar school en dus moet er opvang worden voorzien. Tegelijkertijd openen de scholen vanaf 15 mei opnieuw de deuren. Er dreigt dus een opvangprobleem in de scholen.

"Dat is onze grootste bekommernis", zei Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Terzake". "Dit is niet echt de taak van het onderwijs. We moeten dus kijken naar andere oplossingen binnen de Vlaamse regering, want anders wordt het onhoudbaar voor het onderwijs."

Bekijk hier het interview met minister Ben Weyts in "Terzake":

Videospeler inladen...

Autocarbedrijf uit Arendonk bouwt autocar om, om veilige afstand tussen passagiers te kunnen garanderen

Kris Van Steen, de zaakvoerder van een autocarbedrijf in Arendonk, hoopt dat het toerisme snel weer op gang komt, al is hij ervan overtuigd dat reizen in de toekomst niet meer hetzelfde zal zijn dan voor de coronacrisis.  Hij verwacht dat mensen die met een vliegtuig of autocar op vakantie gaan, niet meer zo geneigd zullen zijn om dicht bij mekaar te zitten. 

Volgens hem gaan toeristen in de toekomst, en zeker de eerstvolgende maanden of jaren, veel belang hechten aan afstand houden.  Om daaraan tegemoet te komen, bouwde hij de voorbije dagen één van zijn 14 autocars om tot een autocar met een beperkt aantal zitplaatsen waarbij de afstand tussen de passagiers minstens 1,5 meter is. 

Daarvoor demonteerde hij een heleboel zitjes in de bus, waardoor er tussen de zitbanken vanaf nu veel meer (been)ruimte is.  Bovendien staan de zitjes nu ook geschrankt, om nog verder uit mekaar te zitten.  In een autocar die tot voor de coronacrisis nog 60 mensen kon vervoeren, kunnen nu nog maar maximum 22 mensen mee.

Aantal doden en besmettingen in Frankrijk daalt gestaag

De voorbije dag zijn in Frankrijk 367 mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal slachtoffers komt daarmee op 23.660. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.520 tot 129.859. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalde van 28.055 naar 27.484 en die in intensieve zorg van 4.608 naar 4.387.

Vandaag heeft premier Edouard Philippe in het parlement zijn exitplan voorgesteld. Dat zal geleidelijk ingaan vanaf 11 mei en is gebonden aan verdere vooruitgang van de cijfers. 

Brusselse keuringscentra zijn vanaf maandag open op afspraak

De Brusselse keuringscentra van Schaarbeek, Anderlecht, Haren en Vorst gaan op maandag 4 mei opnieuw open voor bestuurders die hun auto willen laten keuren. Het is slechts een gedeeltelijke opening, want een keuring is enkel mogelijk op afspraak en niet alle keuringen worden uitgevoerd.

De keuringen kunnen enkel op afspraak om zo de instroom van klanten tot een minimum te beperken, zodat de veiligheidsvoorschriften kunnen nageleefd worden. De bestuurder zelf zal het keuringscentrum bovendien niet betreden. Een keuringsinspecteur neemt het voertuig aan het begin van de keuringslijn in ontvangst en voert de controle uit, terwijl de bestuurder meteen naar de uitgang wordt begeleid om zijn voertuig op te wachten. Klanten met ziekteverschijnselen worden niet toegelaten.

Wie een afspraak wil maken voor een keuring kan dat vanaf woensdag 29 april door naar de callcentra van de autokeuringen te bellen. Het gaat wel slechts om een gedeeltelijke hervatting van de activiteit. Voor de personenwagens en de lichte bedrijfsvoertuigen worden de controles in een eerste fase beperkt tot herkeuringen van de rode kaarten en tweedehandskeuringen. De periodieke keuringen en de herkeuringen van de groene kaarten met geldigheid van 3 maanden, worden pas later hervat.

De geldigheid van de keuringsbewijzen waarvan de geldigheid vervallen is sinds 1 maart, werd uitzonderlijk verlengd met zes maanden. Een keuringsbewijs dat bijvoorbeeld op 15 april 2020 vervalt, blijft dan geldig tot 14 oktober 2020.

British Airways wil tot 12.000 banen schrappen

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways wil tot 12.000 banen schrappen door de impact van de coronapandemie. Dat meldt moedergroep IAG. De Europese luchtvaartsector beleeft een bijltjesdag, nadat eerder duizenden ontslagen gemeld werden bij SAS en Icelandair. British Airways volgt nu het voorbeeld van de Scandinavische sectorgenoten. IAG nam de beslissing omdat het volgens hen meerdere jaren zal duren vooraleer de luchtvaart opnieuw de passagiersaantallen van 2019 zal bereiken.

De Britse vakbonden zijn ingelicht over de besparings- en herstructureringsplannen. Die liggen nu op de tafel voor consultatie, maar waarschijnlijk zullen de meeste werknemers getroffen zijn, aldus IAG. De plannen kunnen leiden tot 12.000 ontslagen. IAG is het moederhuis boven British Airways en de Spaanse carriers Iberia en Vueling.

Videospeler inladen...

Topman katholiek onderwijs: "Het blijft een moeilijke puzzel, maar er is nu wel wat meer duidelijkheid"

Lieven Boeve, de topman van het katholieke onderwijs is tevreden met het onderwijsoverleg van vanmiddag. Daar zijn enkele maatregelen rond de heropening van de scholen verduidelijkt. Zo is een mondmasker niet verplicht voor elke leerkracht en kunnen scholen flexibel omspringen met de lesuren.

"Het blijft een moeilijke puzzel, maar er is nu wel wat meer duidelijkheid", zei Boeve in "Het journaal". Boeve zei ook dat kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld uit een moeilijke thuissituatie, sowieso terecht zullen kunnen op school vanaf 15 mei, ongeacht het studiejaar.

"We moeten zien dat we geen leerlingen verliezen, maar we beseffen dat we dit schooljaar niet zo goed gaan kunnen afronden als we met Pasen nog hoopten." Boeve hoopt nog dat alle studiejaren dit schooljaar nog kunnen heropstarten, maar "dat is een vraag voor de virologen."

Bekijk het interview met Lieven Boeve in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen