Lockdown verhoogt de kans om (weer) naar de fles te grijpen: "Alcohol is sluw en heeft je altijd bij je nekvel"

Door de coronamaatregelen zijn heel wat mensen hun vaste structuur kwijt. En dat is vaak een struikelsteen voor verslaafden. De lockdown verhoogt de kans bij gewezen alcoholisten om opnieuw naar de fles te grijpen. Maar ook voor wie af en toe slechts een glaasje drinkt, is het nu riskanter om af te glijden naar overmatig drankgebruik. "Alcohol is sluw en heeft je altijd bij je nekvel", vertelt Kobe Lecompte, ervaringsdeskundige en begeleider van mensen met een alcoholprobleem. 

Sinds midden maart zitten de meesten onder ons "in hun kot". Dat zijn zeven weken in lockdown intussen. Zeven erg lange weken voor onder meer ex-drankverslaafden. Oude demonen duiken op en de lokroep is groot. Hoe komt dat?

"Als ze hun structuur of dagelijks ritme kwijt zijn, zitten ze met grote problemen", legt Kobe Lecompte uit in "We zullen doorgaan" op Radio 1. Hij gaat nu 7 jaar nuchter door het leven na een alcoholstrijd. "Ex-alcoholisten zijn mensen met bepaalde rituelen, het zijn gewoontedieren. Ze hebben nood aan hun wekelijkse gesprekken en bijeenkomsten om blijvend herinnerd te worden aan hun problematiek."  

Dan is er ook de huidige psychologische corona-impact. De stress, de financiële kopzorgen, de angsten of het eenzaam thuis zitten, doen sneller naar de fles grijpen. "Enorm veel mensen hervallen. Je wil het niet weten", stelt Lecompte. Maar dat betekent volgens hem niet dat die mensen "terug naar af gaan". "Het is teruggaan naar de basis om later weer nuchter te worden, als ze dat uiteraard zelf willen." 

Het is boksen tegen Muhammad Ali

Het zijn niet enkel de ex-alcoholisten die dreigen in de val te trappen. Er is nog een andere groep die vatbaar is om af te glijden in overmatig drankgebruik, en dat zonder het goed te beseffen. Mensen willen het graag gezellig maken thuis. Een aperitiefje meermaals per dag wordt soms snel een gewoonte. Er kan problematisch gedrag ontwikkeld worden.

"Het is het moment om eens je persoonlijke balans op te maken. Wat drink ik per dag? Hoeveel uur spendeer ik aan het drinken van alcohol op weekbasis? Je zou kunnen verschieten", aldus Lecompte. (Als richtlijn geeft de DrugLijn mee om niet méér dan tien standaardglazen alcohol per week te consumeren. Klik hier om enkele signalen te herkennen van een verslaving.)

Mensen die nu vroeger beginnen aan hun aperitief... Mij maak je niet wijs dat die mensen ná de lockdown minder gaan drinken

"Het gevaar bij het drinken bestaat in de escalatie ervan. Als je niet vaak drinkt dan ga je je curve van inname verhogen: je gaat meer en meer drinken. Je wil gewoon meer, je gaat die dosis aanhouden en telkens trapjes hoger gaan. Dat is het geval bij mensen die nu vroeger aan hun aperitief beginnen. Mij maak je niet wijs dat die mensen ná de lockdown minder gaan drinken."

Lecompte noemt het een valstrik. "Alcohol is ongelofelijk sluw en heeft je altijd bij je nekvel. Op lange termijn wint alcohol." Besef het op tijd en wees waakzaam, raadt Lecompte ten sterkste aan. Hij vergelijkt het met in de ring stappen met gewezen bokslegende Muhammad Ali. "Je gaat sowieso verliezen. Begin er niet aan als je weet dat je een probleem hebt."     

Meest gelezen