Naaister Carina uit Genk schakelt haar hele gezin in om mondmaskers te maken

500 mondmaskers zijn er al besteld bij Mode en Mercerie Carina uit Genk. Om sneller te werken, knipt de man van Carina de stofjes en speldt haar dochter de plooitjes. Stikken doet Carina zelf. 

"Om zo efficiënt mogelijk te werken, hebben we de taken verdeeld", zegt Carina Vanloffelt. "Ieder heeft z'n eigen taak en het is echt bandwerk. Eén dag tekenen we de patronen uit, knippen we de stoffen en de filters en leggen we plooitjes. De volgende dag stikken we alles in mekaar en werken we af. We zijn net een klein fabriekje. Maar op die manier kunnen we wel op 2 dagen tijd 120 maskers maken."

Het kan zijn dat de stoere buurman een masker met hartjes krijgt

Omdat de winkels nog niet open zijn, moet Carina het doen met de voorraad die ze thuis heeft. Dat zijn katoenen lapjes met vrolijke prints. "Ik probeer er wel wat rekening mee te houden, maar omdat de voorraad beperkt is, kan het zijn dat de stoere buurman een mondmasker met roze hartjes krijgt", lacht Carina. " Binnenkort gaan de stoffenwinkels weer open, en dan kunnen we onze stofjes kiezen", zegt Carina nog. 

Rokjes

Wie nu langs komt voor een rokje of een topje, zal even moeten wachten. "De mondmaskers gaan nu voor en bovendien kan ik bij het passen geen wijzigingen aanbrengen, zonder dat ik kort in de buurt kom." Ondertussen zijn het lange dagen voor het gezin. Ze werken van 's morgens vroeg en gaan soms door tot middernacht. "Want na die 500 maskers zullen er ongetwijfeld nog bestellingen komen", zegt Carina nog. 

Meest gelezen