In 25 jaar nog nooit zo rustig geweest in het Hallerbos: "Dit jaar is er geen schade bijgekomen"

Door de coronacrisis is het nog nooit zo rustig geweest in het Hallerbos. De oproep van het Agentschap Natuur en Bos en de stad Halle om in uw kot te blijven heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Dit jaar is er geen schade bijgekomen aan het bos dat jaarlijks door een massa toeristen wordt bezocht, zegt boswachter Pierre Kestmont.

Normaal lokken de paarse boshyacinten jaarlijks duizenden bezoekers en fotografen uit binnen- en buitenland naar Halle, maar dit jaar stak de coronacrisis daar een stokje voor. Het is volgens boswachter Pierre Kestemont al 25 jaar geleden dat het zo rustig was in het bos: "Het was een totaal ander jaar dan de voorbije jaren. De rust die er was, maar ook de bloei die veel vroeger was dan andere jaren. De mensen uit de streek appreciëren die rust ook wel."

De rust is ook goed voor de fauna en flora
Pierre Kestemont, boswachter Hallerbos

Niet alleen de buurtbewoners appreciëren de rust, ook voor de natuur is het goed. "Voor de vogels en de reeën is het zeker goed dat het bos niet van voor zonsopgang tot na zonsondergang druk bezocht wordt en er overal mensen rondlopen. En het is ook goed voor de vegetatie, er zijn wat minder bezoekers die door de bloemen gaan lopen omdat ze foto’s willen nemen. Dit jaar is er geen schade bijgekomen, dus dat is goed nieuws voor het bos", aldus Kestemont.

Hoewel het rustiger is in het Hallerbos, heeft de boswachter van het Hallerbos het niet noodzakelijk zelf rustiger gehad: "Er zijn een aantal zaken die weggevallen zijn, er zijn geen tijdelijke toiletten in het bos, er is minder toezicht nodig. Maar langs de andere kant moeten wij als boswachter toekijken op het samenscholingsverbod. De taken zijn anders dan andere jaren." 

Bloeiende hyacinten

Op enkele open plekken in het bos staan de boshyacinten nog in bloei, maar onder de bomen zijn ze aan het verwelken. "Er is intussen heel wat schaduw, de bladeren zorgen ervoor dat de zon niet meer tot aan de bloemen geraakt. De kleur verdwijnt dan vrij snel, van paars naar blauw en dan grijsblauw. Ook mooi, maar anders", besluit boswachter Kestemont. 

Meest gelezen