Onderzoek naar machtsmisbruik door Braziliaanse president Bolsonaro

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft het licht op groen gezet voor een onderzoek naar machtsmisbruik door de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro. Hij wordt beschuldigd van inmenging in  politieonderzoeken naar fraude door drie van zijn zonen. Het onderzoek komt op een ongelukkig moment voor Bolsonaro, want hij ligt al onder vuur door zijn nonchalante aanpak van de coronacrisis.

Het onderzoek komt er op vraag van het Openbaar Ministerie, dat daarop aandrong na beschuldigingen van Sergio Moro, de minister van Justitie die vorige week ontslag nam. Diens vertrek is een klap voor Bolsonaro, want Moro was populair bij de aanhangers van de regering. Hij was de rechter die de linkse oud-president Lula da Silva veroordeelde wegens corruptie.  

Moro haalde na zijn vertrek zwaar uit naar Bolsonaro. Hij beschuldigt de president ervan lopende politie-onderzoeken naar zijn zonen te beïnvloeden. Zo zou de president documenten met informatie over zijn zonen hebben willen inzien.

Bolsonaro ontkent de aantijgingen.

Onder vuur door aanpak coronacrisis

De federale politie heeft nu 60 dagen de tijd om het vooronderzoek uit te voeren. Daarna moet het Openbaar Ministerie bepalen of de president wordt aangeklaagd. Een officiële aanklacht moet wel worden goedgekeurd door het parlement. De kans dat dat gebeurt is klein, omdat een meerderheid daar de president steunt.

Mocht Bolsonaro toch worden aangeklaagd, dan zou dat betekenen dat hij tijdelijk wordt geschorst en vervangen door de vicepresident. Bij een veroordeling zou hij moeten aftreden.

Het onderzoek komt hoe dan ook op een ongelukkig moment voor Bolsonaro, want hij ligt al onder vuur door zijn nonchalante aanpak van de corona-epidemie, die hij wegzet als "een griepje".

Ruim een week geleden leidde de president zelf het protest tegen maatregelen die de gouverneurs van de Braziliaanse deelstaten hadden opgelegd om het virus in te dijken.

Meest gelezen