Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oostenrijk heft vanaf 1 mei het uitgaansverbod op, ook groepen van 10 personen worden toegelaten

Oostenrijk versoepelt zijn coronamaatregelen drastisch. Vanaf 1 mei mogen de inwoners opnieuw vrij bewegen. Ze mogen ook in groepen van maximum tien personen bij elkaar komen. Dat heeft minister van volksgezondheid Rudolf Anschober aangekondigd. De resultaten van de eerste fase waren volgens hem hoopgevend. 

Oostenrijk gaat het uitgaansverbod opheffen. Vanaf 1 mei mogen de inwoners opnieuw vrij bewegen. Ze moeten wel nog altijd een afstand van een meter bewaren.  Minister van volksgezondheid Rudolf Anschober zei dat de bevolking zich altijd goed aan de maatregelen heeft gehouden en dat "iedereen nu een deel van de oplossing is." Hij sprak van een "gecontroleerde, verzekerde heropening". Opmerkelijk, de Oostenrijkers mogen ook samen komen in groepen van maximaal tien personen.  

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Doelgroepen: check!

Oostenrijkse skigebieden werden fel getroffen toen de epidemie in Europa toesloeg. Zo was Ischgl in Tirol een echte broeihaard. Plaatselijke horecazaken sloten vrijwel meteen de deuren en kort daarop volgde een quarantaine in Tirol. Later mochten alle Oostenrijkers het huis niet meer uit tenzij voor essentiële verplaatsingen. 

Maar Oostenrijk was ook het eerste land in Europa dat op 6 april al een plan klaar had voor een geleidelijke afbouw van de maatregelen. Op 14 april al zouden de kleine winkels heropenen. Bondskanselier Sebastian Kurz had ook al aangevinkt dat op 1 mei de grotere winkels zouden volgen en eind mei de horecazaken . Maar, zo zei hij toen, daarvoor moest wel aan aan aantal voorwaarden zijn voldaan. 

Vanmorgen zei de Oostenrijkse minister van volksgezondheid dat alles klaar is voor die tweede fase. Er zijn tien tot 14 dagen voorbij gegaan sinds de heropening van de kleine winkels en tuincentra. "We hebben dus goed kunnen testen bij de doelgroepen, zoals de werknemers van die winkels, de bouwbedrijven en tuincentra. Daaruit blijkt dat de resultaten goed zijn, met nauwelijks nieuwe besmettingen."

Een tweede belangrijk aspect is de besmettingsgraad. Die is in Oostenrijk gezakt tot 0,6 procent. 1 inwoner besmet dus minder dan 1 andere persoon en dat noemt de minister heel goed nieuws.  Bovendien zijn er ook risicogroepen gescreend en ook daar valt het resultaat goed mee. Tenslotte is de capaciteit van de ziekenhuizen ook in orde. 

Oostenrijk kende begin april nog een piek van meer dan 9.000 besmettingen. Intussen zijn nog 2.363 mensen ziek. 12.362 anderen zijn genezen, 549 mensen zijn overleden. 

Oostenrijk werd op bepaalde plaatsen hard getroffen toen het coronavirus om zich heen greep in Europa.  Het ski-oord Ischl bijvoorbeeld, was in maart een broeihaard van het virus.  Hotels en horecazaken sloten al snel zelf de deuren. De overheid greep ook in en plaatste de hele deelstaat Tirol in quarantaine. 

Horeca

De Oostenrijkse regering waarschuwt wel dat het land nog midden in de coronacrisis zit. Maar ze legt toch meer vrijheid en verantwoordelijkheden bij de burgers zelf. Die moeten zoals gezegd, op een veilige afstand blijven, om een tweede besmettingsgolf te vermijden.

Als dat volgens plan verloopt, is er nog meer goed nieuws voor de Oostenrijkers. In de loop van de volgende dagen mogen alle winkels en dienstverleners zoals kappers de deuren weer openen. Midden mei volgen de cafés en restaurants. In de restaurants mogen maximaal vier volwassenen per tafel zitten en tussen twee tafels moet minstens een meter afstand zijn. Een tafel reserveren wordt verplicht, en het personeel moet een mondmasker dragen.

Vanaf 29 mei mogen ook de hotels weer openen. Voorlopig blijven de Oostenrijkse grenzen wel nog gesloten en het is nog niet duidelijk wanneer die weer open gaan. 

Meest gelezen