Schakelzorgcentrum Sint-Truiden sluit ten laatste eind mei

Het schakelzorgcentrum in Sint-Truiden zal ten laatste op 31 mei de deuren sluiten.  Er verblijven minder en minder coronapatiënten. 

Het centrum was sowieso tijdelijk bedoeld, het was opgestart met een subsidie voor 2 maanden. Er zijn in het totaal al 38 patiënten opgevangen, doorgestuurd uit ziekenhuizen vanuit heel Limburg. Het gaat om coronapatiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog niet naar huis kunnen omdat de thuisomgeving daar niet geschikt voor is. "Het grootste deel van de patiënten komt natuurlijk uit Sint-Trudo zelf", zegt Veerle Heeren (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden. "Maar er komen ook mensen vanuit Vesalius (Tongeren), Maas en Kempen (Maaseik), Jessa (Hasselt) en het Mariaziekenhuis (Pelt)." De patiënten hebben ook heel uiteenlopende leeftijden. "De jongste was 30, de oudste 85, dus het is heel variërend." De patiënten verblijven er gemiddeld 2 weken.

De toevloed van patiënten met Covid-19 is enorm afgenomen en laten we hopen dat die tendens zich verderzet.

Burgemeester Heeren

Op dit moment zijn er nog 10 patiënten in het centrum. "Er moet dus een moment geprikt worden dat het centrum gaat stoppen", zegt Heeren. "De toevloed van patiënten met Covid-19 is enorm afgenomen en laten we hopen dat die tendens zich verderzet." Er zal een datum gekozen worden in overleg met de Vlaamse overheid, de ziekenhuizen, de noodambtenaar en de coördinator van het centrum, samen met de voorzitters van de eerstelijnszone.

En zo'n sluiting hoeft ook niet definitief te zijn. Het kan altijd weer opengaan, bij een opflakkering van het virus. "Het kan altijd terug geactiveerd worden", zegt Heeren. "Als je ziet hoe snel wij erin geslaagd zijn om het op 9 dagen volledig operationeel te krijgen, dan lukt dat wel."

Meest gelezen