Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw

Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat mondmaskers inzamelen en verdelen in Scoutshuis

Scouts en Gidsen Vlaanderen zet zijn schouders mee onder de Nationale Naaiactie om mondmaskers te maken. Die worden binnenkort verplicht op sommige plaatsen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "In het Scoutshuis in Antwerpen gaan we mondmaskers inzamelen en verdelen", zegt woordvoerder Jan Van Reusel in "Start je dag". "En we roepen ook onze groepen op om mee te doen en zich in deze crisis dienstbaar op te stellen."

Op verschillende plaatsen zullen mondmaskers aangeraden en zelfs verplicht worden voor wie ouder dan 12 is, bijvoorbeeld op scholen en op het openbaar vervoer. Om er genoeg beschikbaar te maken voor iedereen is gisteren een Nationale Naaiactie gelanceerd. Verschillende organisaties werken daar aan mee, onder meer ook Scouts en Gidsen Vlaanderen.

"In ons Scoutshuis in Antwerpen, vlakbij de Plantijn en Moretuslei en het zwembad van Borgerhout, gaan we een verdeelpunt organiseren", legt woordvoerder Jan Van Reusel uit. "Wie mondmaskers heeft gemaakt volgens het voorziene patroon mag ze komen afgeven, en wie er nodig heeft mag ze gratis komen ophalen."

Dat is "buitendienst", de oproep aan onze scouts en gidsen om zich actief dienstbaar op te stellen in deze crisis.  

Jan Van Reusel

Het is de bedoeling dat vrijwilligers, leiding van de scouts, het verdeelpunt in het Scoutshuis bemannen op dinsdagen, woensdagen en donderdagen van 14 tot 18 uur. Het is wel nog niet duidelijk, wanneer het de eerste keer zal opengaan. 

Van scouts wordt wel eens gezegd dat ze elke dag een goede daad moeten doen en Scouts en Gidsen Vlaanderen richt zich dan ook tot de plaatselijke scoutsgroepen: "In het kader van wat wij buitendienst noemen, de vraag aan onze leden om zich dienstbaar op te stellen in deze crisis, roepen we ook onze groepen op om verdeelpunten in hun lokalen in te richten. En we hopen dat onze scouts en gidsen ook aan de slag gaan om mondmaskers te maken."

Meest gelezen