Spanje stapt uit strikte lockdown, met kleine stapjes en niet overal op hetzelfde ogenblik

In Spanje heeft premier Pedro Sanchez zijn exitplan uit een erg strikte lockdown voorgesteld. Dat zal erg geleidelijk gebeuren en niet in elke regio op hetzelfde ogenblik. Opvallend is dat Sanchez geen precieze datum vastlegt voor de opheffing van de beperkingen, maar dat in fasen en verschillend per regio zal doen. Streefdoel is om einde juni terug naar een normale toestand te komen. Sinds 14 maart mochten de Spanjaarden enkel buitenkomen om boodschappen te doen of naar de dokter of apotheek te gaan. 

Het "plan voor de overgang naar een nieuwe normaliteit" dat premier Pedro Sanchez vanavond heeft voorgesteld bevat -anders in de andere Europese landen- geen precieze tijdschema's, maar wel verschillende fasen voor terreinen zoals werk, cultuur, sport, toerisme en religie. 

Telkens zal voor elke provincie van de 17 autonome regio's beslist worden in hoeverre de maatregelen geleidelijk versoepeld kunnen worden, afhankelijk van de ernst van de situatie en de ziekenhuiscapaciteit in de betrokken regio's. De beslissing wordt na overleg wel genomen door de centrale regering in Madrid. Mensen mogen dan wel opnieuw buiten komen, maar voorlopig zal er geen verkeer van personen mogelijk zijn tussen de verschillende provincies en regio's.

Dit plan is flexibel, want we kunnen verliezen wat we bereikt hebben

De Spaanse premier Pedro Sanchez

Volgende maandag 4 mei begint de versoepeling, maar enkel op El Hierro, La Gomera en La Graciosa (kleinere Canarische Eilanden) en Formentera (in de Balearen in de Middenlandse Zee). In de andere regio's zal dat pas ten vroegste vanaf maandag 11 mei het geval zijn.

In een eerste fase mogen de mensen opnieuw buiten komen en zullen bars al dan niet met terrassen, restaurants, recreatiedomeinen en religieuze gebouwen heropend worden, maar met beperkte capaciteit om voldoende afstand te bewaren. Wie het openbaar vervoer neemt, wordt aangeraden, maar niet verplicht, om mondmaskers te dragen. Scholen zouden gesloten blijven tot september, opvang voor kinderen tot zes jaar zal wel kunnen. Er zal ook geleidelijk beslist worden waar stranden, hotels, sportclubs en dergelijke opnieuw open kunnen. 

Een "asymmetrisch" exitplan in tijd en plaats

De Spaanse regering kiest dus voor een meer flexibele aanpak dan de andere Europese landen. Spanje is een van de meest getroffen landen, maar de toestand is erg verschillend per regio en dus worden de maatregelen ook voortdurend herbekeken per regio. 

De zwaarst getroffen regio's zijn die rond de hoofdstad Madrid, Catalonië met Barcelona en Baskenland. Op andere plaatsen zoals in de Canarias, de Balearen, Murcia of Rioja waren er veel minder gevallen en dus kiest de regering ervoor om die regio's versneld te versoepelen, wellicht ook om te kijken hoe de evolutie daar is. 

De nadruk ligt daarbij ook duidelijk op het herstel van het toerisme, goed voor 12 procent van het bruto binnenlands product en dus erg belangrijk voor de economie. Onder meer de weinig getroffen en erg toeristische Canarische Eilanden hadden aangedrongen op een versnelde heropening om het zomerseizoen nog enigszins te kunnen redden. 

Sinds 14 maart leefde Spanje in een erg strikte lockdown, waarbij mensen nauwelijks naar buiten mochten behalve in noodgevallen of om voeding te kopen. Sinds zondag mogen kinderen opnieuw beperkt buiten, maximaal een uur per dag in een straal van een kilometer rond de woning. De maatregelen werden doorgaans stevig gecontroleerd door de politie, maar viel veel mensen -vooral kinderen en ouderen- erg zwaar. Spanjaarden zijn net zoals Italianen en Grieken meestal erg sociale mensen en wonen vaak in erg kleine appartementen, waardoor ze graag buiten zitten. Dat kon dus zes weken lang niet.

Meest gelezen