Radio 2

Stad Halle zet inwoners in voor productie mondmaskers

De stad Halle trommelt inwoners en verenigingen op om zo veel mogelijk mondmaskers te maken. Een win-winsituatie zegt de burgemeester. Mensen kunnen een centje bijverdienen, en de mondmaskers kunnen sneller geleverd worden. De stad voorziet 80.000 euro voor het project. 

De stad Halle wil niet wachten op de levering van mondmaskers. Die zijn vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer.  Daarom doet ze nu beroep op haar inwoners en verenigingen. Die krijgen stoffen en linten ter beschikking om minstens 25 mondmaskers te maken. Per mondmasker krijgen ze dan anderhalve euro. En dat betekent voor iedereen winst, zegt burgemeester Marc Snoeck: “Door hen in te schakelen kunnen we ook hun kassa spijzen. Want door de coronacrisis werden heel wat eetfestijnen, fuiven of andere winstgevende activiteiten geschrapt van de kalender van verenigingen. Door zelf mondmaskers te produceren kunnen ze dat verlies voor een stuk compenseren. Bovendien zijn we zo niet afhankelijk van leveranciers."

Woekerprijzen

Daarnaast is de Halse burgemeester ook blij dat inwoners niet massaal moeten investeren in dure mondmaskers. “Op dit moment worden vaak woekerprijzen gevraagd voor mondmaskers. Dus in plaats van het geld uit te geven aan een externe leverancier ergens in het buitenland, belonen we liever het enthousiasme in eigen stad.”  De burgemeester maakt 80.000 euro vrij voor het project. Het budget waar normaal mondmaskers mee zou gekocht worden.  

Meer informatie vind je op de website van de stad Halle

Meest gelezen