Videospeler inladen...

Kinderpsychiater Adriaenssens: "Tieners zitten met veel vragen en frustraties, ze hebben een perspectief nodig"

In deze moeilijke coronatijden hebben tieners nood aan een perspectief. Dat zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens in "Het Journaal". "We moeten blijven praten over al onze dromen voor de toekomst."

De coronacrisis roept ook bij heel wat jongeren de nodige vragen op. Er is veel gemis, er zijn frustraties en vragen over de toekomst. "De jongeren hebben gelijk", zegt Adriaenssens, "de hele toestand staat haaks op wat zij voor hun ontwikkeling nodig hebben. Zij leven in een soort afsluiting, dat is niet normaal voor tieners."

"Tieners hebben een perspectief nodig. Hoe sneller daar een datum op gezet kan worden, hoe beter." Maar veel perspectief is er voorlopig niet. "Tieners zitten natuurlijk al in de fase dat ze kunnen meedenken. Ze hebben transparantie nodig en een goede uitleg van wat het probleem is."

"De reacties van de jongeren zijn trouwens niet zo veel verschillend van die van volwassenen op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Iedereen heeft zijn eigen agenda: waarom is die beslissing niet anders, en de volgende dag is die regel weer anders", zegt Adriaenssens. "Heel wat jongeren kunnen daarin mee, als de uitleg maar goed is."

"Perspectief wil zeggen dat we moeten blijven praten over al onze dromen voor de toekomst. Jongeren horen momenteel massaal dat het een catastrofe is, dat een hele generatie gaat moeten betalen voor de kosten, dat er een hele generatie verloren is in het onderwijs. Wie zou dan nog zin hebben om te studeren?", besluit Adriaenssens. 

Bekijk hieronder het gesprek met Adriaenssens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de vragen en frustraties van jongeren op de coronacrisis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen