à ©Danny Gys / Reporters

Vanaf 4 mei bezoek mogelijk aan jongeren in voorzieningen voor jeugdhulp

Ten vroegste vanaf 4 mei is er opnieuw bezoek mogelijk aan jongeren in een open of gesloten jeugdhulpvoorziening. Dat meldt de Vlaamse Covid-19-taskforce, die strenge voorwaarden heeft vastgelegd voor het bezoek.

Sinds het begin van de lockdown kunnen jongeren en kinderen in een open of gesloten voorziening uit de jeugdhulp niet langer bezoek krijgen. Daar kan ten vroegste vanaf 4 mei verandering in komen, besliste de Vlaamse taskforce onder leiding van de secretaris-generaal van het departement Welzijn, Karine Moykens, na overleg. De uiteindelijke beslissing om volgende week al dan niet bezoek toe te laten, ligt bij de voorzieningen zelf. Zij zullen ook zelf de krijtlijnen voor de organisatie van het bezoek bepalen.

De taskforce legt wel strenge randvoorwaarden op. Zo kan maar één persoon tegelijkertijd op bezoek. Bij voorkeur is dat telkens dezelfde, maar daar kan in overleg wel van afgeweken worden. Zo zouden ook kinderen van gescheiden ouders afwisselend hun vader en hun moeder op bezoek kunnen krijgen.

Het advies blijft wel om het aantal bezoekers zo beperkt mogelijk te houden. Daarnaast zal bezoek enkel buiten of in een aparte ruimte kunnen, en met respect voor de anderhalvemeterregel. De overheid bezorgt de voorzieningen beschermingsmateriaal als mondmaskers en handgel voor de personeelsleden en de jongeren. De bezoekers moeten zelf bescherming voorzien.

Bekijk een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook kinderen en jongeren in de pleegzorg zouden vanaf 4 mei bezoek kunnen ontvangen onder die voorwaarden, al zal dat nog niet in het pleeggezin zelf mogelijk zijn. Het bezoek kan in een ruimte bij de pleegzorgdienst, of in een "Huis van het kind" in de buurt.

De taskforce zal de regeling eerst evalueren en later bekijken of ze verruimd kan worden, klinkt het. "Hier hebben we een goed evenwicht gevonden tussen de nood aan veiligheid en het verlangen van zowel jongeren als hun ouders en steunfiguren aan menselijk contact", aldus Moykens. "Het is een belangrijke stap vooruit en gedragen door experts en veel partners uit het werkveld, zoals koepels en vakbonden."

Donderdag vergadert de taskforce over een bezoekregeling in de voorzieningen voor personen met een handicap. Van een richtdatum is daar op dit moment nog geen sprake. Ook voor de andere zorgsectoren werkt de taskforce verder aan richtlijnen voor de toelating van bezoek, klinkt het.

Meest gelezen