Radio 2

Vandalen duwen bijenkasten omver in Bovekerke: honderden bijen dood en kilo’s honing verloren

In Bovekerke, een deelgemeente van Koekelare, hebben vandalen 3 grote bijenkasten vernield door ze omver te duwen. “Honderden bijen zijn op die manier gedood en 50 kilo voorjaarshoning is vernield”, zegt imker Daniël De Rycker boos.

In het arboretum, een speciaal stuk bos, in Bovekerke staan al een tijdje 4 grote bijenkasten opgesteld. Imker Daniël De Rycker werd gisterenavond opgebeld door een collega-imker, die het vandalisme opmerkte. “Hij kon de kasten zelf niet benaderen, omdat hij zijn imkerpak niet bij had”, zegt De Rycker. “Ik vreesde het ergste en reed onmiddellijk zelf naar Bovekerke. En inderdaad: 3 van de bijenkasten waren vernield.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

50 kg honing verloren

De Rycker is zeker dat het om vandalisme gaat. “Zo’n bijenkast weegt gauw 100 kilo. Die zal niet zomaar omverwaaien, er was ook niet veel wind. Ze is opzettelijk omvergeduwd en daarna nog beschadigd door er stenen en takken op te gooien. Wie heeft hier nu plezier in? Echt schandalig is het.”

In deze periode zijn de bijen volop bezig met het proces om voorjaarshoning te maken. “Er zitten nu zeker 40.000 bijen in zo’n kast, vanaf juli kan dat dubbel zoveel zijn”, zegt De Rycker. "Maar dat ganse proces is nu vernield en daardoor is zeker 50 kilogram honing verloren gegaan. Ongelofelijk jammer.”

Hangjongeren

De Rycker is de stadsimker van Gistel. Hij heeft een eigen honingmerk “Bij de imker”, een erkend streekproduct. Hij wil klacht indienen bij de politie. “De boswachter zei me dat er de jongste tijd veel sluikstorters en vandalen actief zijn. Een vrouw die aan het bos woont, hoorde ’s avonds luide muziek. We kijken dus in de richting van hangjongeren. Het is jammer genoeg ook niet de eerste keer dat mijn bijenkasten, die in enkele bossen maar ook in tuinen staan, beschadigd worden.  Ik heb er echt genoeg van.” 

Meest gelezen