Nicolas Maeterlinck

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) lanceert 10 tips voor een veilige werkplek

Nu veel bedrijven vanaf volgende week terug opstarten, lanceert Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) 10 vuistregels voor een veilige werkplek. Die zijn gebaseerd op de handleiding die door haar federale collega Nathalie Muylle (CD&V) is uitgewerkt. De tips gaan vooral over afstand houden, experts raadplegen en overleg tussen werkgever en werknemers. Een overzicht.

  1. Anderhalve meter. Garandeer als bedrijf een afstand van 1,5 meter en verbied samenscholingen. Dat kan door de bedrijfsruimte in te delen met markeringen, linten of fysieke barrières. 
  2. Hulp van experten. Het kan nuttig zijn om een preventieadviseur in te zetten om een risicoanalyse te helpen maken. Financiële steun daarvoor kan via de kmo-portefeuille.
  3. Sociaal overleg. Creëer een breed draagvlak bij je werknemers door hen te betrekken bij elke nieuwe beschermingsmaatregel.
  4. Duidelijke instructies, opleiding en communicatie.
  5. Heldere informatie voor externen. Ook externe leveranciers, klanten, consultants, tijdelijke werknemers die het bedrijf bezoeken, moeten op de hoogte zijn. Dat kan door posters met richtlijnen op te hangen.
  6. Hygiëne. Niet alleen persoonlijke hygiëne is belangrijk (middelen om handen te wassen, papieren doekjes of ontsmettingsgel), maar ook een schone werkplek (schoonmaken tussen verschillende shiften en voldoende verluchting).
  7. Beschermingsmiddelen. Voorzie bijvoorbeeld plexiwanden, markeringen met linten en vloerstickers. Mondmaskers worden aanbevolen als de afstandsregels niet gegarandeerd kunnen worden.
  8. Mensen verspreiden. Bedrijven waar thuiswerk onmogelijk is, moeten nadenken over een slimme spreiding binnen het bedrijf. Het komt erop aan contacten tussen klanten, leveranciers en werknemers te beperken. Dat kan door de afstandsregels duidelijk zichtbaar te maken door gebruik van stickers.
  9. Gezondheidsscreening. Mensen die koorts hebben of symptomen vertonen, moeten thuis blijven. 
  10. Afstand houden met klanten. Dat kan bijvoorbeeld met vloerstickers, via ontsmetten van karretjes en betaalterminals of personeel afschermen met plexiwanden.

Meer info is te vinden op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Meest gelezen