Radio 2

Vrouw van 62 ligt weken dood in haar huis in Leuven: "Had niet mogen gebeuren"

In de Pioengang in Leuven is een vrouw dood bij haar thuis aangetroffen. De vrouw zou al enkele weken geleden overleden zijn. Ze was 62 en woonde alleen in een sociale woning. Ze zou een natuurlijke dood gestorven zijn. Het was een buurman die alarm sloeg en de politie verwittigde.

Het lichaam van de vrouw werd zondagavond ontdekt. De buren hadden haar al een tijdje niet meer gezien. Een buurman vond het ook verdacht dat de brievenbus nog vol zat met post. Hij verwittigde de politie. Die drong het huis binnen en trof de vrouw dood aan op de eerste verdieping. Het parket kwam ter plaatse, maar stelde vast dat er geen kwaad opzet in het spel was. Het zou om een natuurlijk overlijden gaan. Het is niet duidelijk of de vrouw stierf aan het coronavirus. 

Ik vind dat verschrikkelijk erg. Zo'n tragische gebeurtenis doet ontzettend veel pijn

Bieke Verlinden, de Leuvense schepen van Zorg en Welzijn, reageert aangeslagen op de dood van de vrouw. "Ik vind dat verschrikkelijk erg. Zo'n tragische gebeurtenis doet ontzettend veel pijn. Dat zou nergens mogen gebeuren." Schepen Verlinden wijst er ook op dat de huidige coronatijden alles moeilijker maken. "Zo krijgen wij signalen van ziekenhuizen en huisartsen dat hun wachtzaal bijna leeg is. Patiënten met mogelijk ernstige,  levensbedreigende problemen durven de dokter niet op te zoeken uit schrik voor besmetting. Zulke mensen kunnen thuis sterven."

De stad Leuven heeft, aldus Verlinden, de voorbije jaren veel initiatieven opgezet om buren dichter bij elkaar te brengen. En nu in deze coronatijden zijn veel acties georganiseerd, waarbij kwetsbare personen worden opgebeld. Het gaat om hoogbejaarden, alleenstaanden, mensen die voorlopig geen thuiszorg meer krijgen of OCMW-klanten.

Oproep

De Leuvense schepen van Zorg en Welzijn doet ook een oproep. Ze vraagt aan de inwoners om in hun buurt een oogje in het zeil te houden. "Wanneer mensen merken dat er mogelijk iets niet in orde is dan bellen ze het best even bij hun buur aan of ze verwittigen de stad of de politie."

Meest gelezen