Videospeler inladen...

Veel kankerpatiënten bezorgd over versoepeling coronamaatregelen: Kom op Tegen Kanker heeft 10 aanbevelingen 

Heel wat kankerpatiënten maken zich zorgen over de versoepeling van de coronamaatregelen. Ze zijn bang om besmet te raken wanneer familieleden en mensen uit hun omgeving binnenkort weer buiten mogen komen. Kom op tegen Kanker komt daarom met 10 aanbevelingen voor de overheid om kankerpatiënten extra te beschermen tijdens de exitstrategie.

Voor mensen met een verzwakt afweersysteem, zoals mensen met kanker, is het coronavirus extra gevaarlijk. Zij zitten vaak met veel vragen, zorgen en angsten. Niet alleen om besmet te geraken, maar ook omdat zij door de coronacrisis niet altijd de noodzakelijke zorg en behandeling kunnen krijgen.

Dat blijkt ook uit een online bevraging van Kom op tegen Kanker. Zo'n 250 vragen en getuigenissen van patiënten met kanker kreeg de organisatie binnen. En daar zaten ook heel wat vragen en bekommernissen tussen over de exit-strategie van de overheid.

Veel kankerpatiënten zijn bang dat ze meer risico zullen lopen om besmet te worden als de maatregelen rond het coronavirus versoepeld worden. Hun familieleden vrezen dan weer dat ze het virus mogelijk kunnen doorgeven als ze binnenkort weer naar school of naar het werk moeten.

Hoe zwaar is het dat mijn papa nu alleen naar de chemobehandeling moet gaan?

Anonieme getuige

"Dankzij alle reacties hebben we een duidelijk beeld van de specifieke noden en bezorgdheden waar patiënten momenteel mee kampen", klinkt het bij Kom op tegen Kanker. "We roepen de overheid en de zorgsector op om hier rekening mee te houden en doen enkele aanbevelingen om aan deze noden tegemoet te komen."

Kom op tegen Kanker vraagt bijvoorbeeld dat kinderen die samenwonen met iemand die tot de risicogroep behoort, thuis mogen blijven wanneer de scholen weer openen en thuis les kunnen blijven volgen. "We vragen dat die optie openblijft, maar ook andere opties kunnen worden bekeken. Elke situatie op zich moet worden bekeken eventueel samen met een arts."

Voor patiënten die terug op de werkvloer verwacht worden, vraagt Kom op tegen Kanker om het takenpakket aan te passen zodat het risico op besmetting tot een absoluut minimum beperkt wordt. "Als dat laatste geen optie is, dan vragen we dat de mogelijkheid voorzien wordt om thuis te blijven van het werk en hiervoor een vergoeding te ontvangen. En dat moet ook gelden voor mensen die samenwonen met iemand met een verminderde immuniteit."

Uit de getuigenissen blijkt ook dat veel patiënten het moeilijk hebben dat ze alleen naar het ziekenhuis moeten. "Mijn papa kreeg een slechte prognose van nog enkele maanden", schrijft iemand. "Hoe zwaar is de behandeling nu hij dit allemaal alleen moet ondergaan? Alleen naar de dagopname. Opnames voor chemo waarbij geen bezoek is toegelaten. Geen psycholoog aanwezig die kan ondersteunen."

Kom op tegen Kanker vraagt de ziekenhuizen om voor die mensen een uitzondering te maken. "We vragen dat één mantelzorger de patiënt mag begeleiden tijdens onderzoeken, behandelingen en consultaties in het ziekenhuis. Op die manier kan de mantelzorger mee deelnemen aan cruciale gesprekken over diagenose, behandeling en zorg en moet de patiënt niet alle info in z'n eentje verwerken."

Dit zijn de 10 aanbevelingen van Kom op tegen Kanker

  1. Alle behandelingen en consultaties zo snel mogelijk heropstarten.
  2. Het besmettingsrisico voor patiënten in behandeling beperken door beschermingsmateriaal te voorzien.
  3. De mogelijkheden voor behandelingen thuis uitbreiden en veralgemenen.
  4. Bijzondere aandacht besteden aan digitale en telefonische communicatie met patiënten en hun naasten.
  5. Kinesisten, ergotherapeuten, psychologen moeten hun revalidatie kunnen voortzetten, online indien mogelijk, face to face indien noodzakelijk.
  6. We vragen de ziekenhuisdirecties zodra het mogelijk is toe te laten dat één mantelzorger de patiënt begeleidt in het ziekenhuis tijdens onderzoeken, behandelingen en consultaties.
  7. Patiënten de mogelijkheid bieden thuis bezoek te ontvangen.
  8. Ziekenvervoer veilig organiseren zonder meerkosten voor de patiënt.
  9. Bij heropstart van werk en scholen moet de veiligheid gegarandeerd zijn voor kwetsbare personen.
  10. Zorgen dat mensen met verminderde immuniteit veilig kunnen genieten van vrijetijdsactiviteiten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen