Getty Images

Drugshandel in Antwerpen gaat voort tijdens coronacrisis: "We pakken meer dealers op en ze hebben meer drugs op zak"

Het parket van Antwerpen merkt dat de drugshandel in de stad onverminderd doorgaat in tijden van corona. "We pakken meer straatdealers op en ze hebben meer drugs op zak", zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts op Radio 2 Antwerpen.

"We zien dat de drugshandel in Antwerpen niet te lijden heeft onder de coronacrisis. We brengen meer straatdealers voor de onderzoeksrechter dan voor de lockdown", vertelt parketwoordvoerder Kristof Aerts in "Start Je Dag". "Die stijging heeft verschillende redenen. Veel dealers zitten nog met partijen drugs die ze kwijt willen geraken. Wie nu op straat drugs probeert te verkopen, loopt door de kalmte meer in de kijker.  We merken ook dat dealers die we aantreffen vaak grotere dosissen drugs op zak hebben. Op die manier proberen ze hun eigen verplaatsingen te beperken maar lopen ze natuurlijk een groter risico. Voor ons als parket is dat interessant. We kunnen gemakkelijker aantonen dat de dealers niet alleen drugs bezitten maar ook verkopen." Absolute aantallen wil het Antwerpse parket niet kwijt. "Maar we zien toch een enorme stijging sinds midden maart", zegt Aerts.

Dealers parkeren hun auto net voor de Nederlandse  grens en gaan te voet via een bos cannabis ophalen

Kristof Aerts, parket Antwerpen

Lijntje blijft populair

Het Antwerpse parket kan niet anders dan besluiten dat de vraag naar cocaïne blijft bestaan."Vorige week nog hebben we 4,1 ton cocaïne aangetroffen in een loods in de haven. Dat was een grote partij die bestond uit verschillende kleine ladingen die in de loods verzameld werden. Dat kan alleen als de vraag naar die drugs blijft bestaan. Wij hebben de indruk dat de coronacrisis allesbehalve een breuklijn is voor de drugshandel in Antwerpen", zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Creatieve criminelen

Door de getroffen coronamaatregelen zoeken criminelen ook nieuwe manieren om aan drugs te geraken. "We hebben al dealers gevat die hun auto net voor de Nederlandse grens parkeren. Ze steken vervolgens te voet de grens over en keren terug met een pakket cannabis. Gelukkig controleren de politiekorpsen in de grensstreek hier fel op," zegt Aerts op Radio 2 Antwerpen. "Ook de lokale drugsteams in de stad Antwerpen speuren onverminderd voort. Ze hebben hun handen vol want er blijven elke dag nieuwe drugsdossiers bijkomen", besluit Aerts. 

Meest gelezen