Videospeler inladen...

Na méér dan 15 jaar op de vlucht: moordenaar van PS-politicus André Cools gearresteerd in klein Italiaans dorpje

In het zuiden van Italië is Cosimo Solazzo opgepakt. De Italiaan werd in 2004 tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op PS-kopstuk André Cools in 1991. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken aan VRT NWS. 

72 is Cosimo Solazzo intussen, en de moord op André Cools is bijna 30 jaar oud. Op 18 juli 1991 werd hij doodgeschoten in Luik, toen hij uit het appartement van zijn vriendin kwam. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Cools was een van de absolute kopstukken van de Luikse afdeling van de Parti Socialiste. Hij was burgemeester, minister, vice-premier en PS-voorzitter. Maar op het ogenblik van de moord had de toen 63-jarige Cools zich uit de politiek teruggetrokken.

Een assisenproces over de moord volgde pas 12 jaar later, in 2003. Dat had te maken met het omslachtige onderzoek, dat verschillende politieke schandalen aan het licht bracht (zie verder). Solazzo werd uiteindelijk in januari 2004 tot 20 jaar cel veroordeeld voor moord en poging tot moord. Hij had de twee Tunesische huurmoordenaars geronseld, hen naar Luik gebracht en onderdak geboden. Zelf hield hij vol dat hij onschuldig was, maar hij daagde niet op voor zijn proces. Solazzo zei dat hij in Italië voor een ander misdrijf veroordeeld was, en het land niet uitmocht. Hij zei dat hij een nieuw proces zou vragen, maar sindsdien werd het stil.

Tot nu dus. Op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat tegen hem liep, hebben de carabinieri van Veglie, in het zuiden van Italië, hem gearresteerd. Ons land zal zijn overlevering vragen, zodat hij zijn straf in een Belgische gevangenis kan uitzitten. De man heeft trouwens het recht om een nieuw assisenproces te vragen, aangezien hij niet aanwezig was op het eerste proces. Dat zou dan meteen het vierde assisenproces-Cools worden: eerder kregen ook drie andere veroordeelden al een nieuwe kans. Aan de collega's van RTBF liet advocaat-generaal Marianne Lejeune weten dat ze verschillende keren aan Italiaanse mouwen getrokken heeft, "om de zaak niet te laten vallen, ondanks de moeilijkheden en de tijd die al verstreken was". Dat heeft nu geloond.

(lees verder onder de foto)

Cosimo Solazzo bij zijn arrestatie in 2001

De moord op Cools had destijds een enorm effect: niet alleen was het ongezien dat een toppoliticus op klaarlichte dag op straat werd doodgeschoten. De zaak bracht ook verschillende politieke affaires naar boven.

Vermoord door zijn eigen opvolger

Zo bleek de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord zich heel dicht bij Cools te bevinden: de man die hij zelf als zijn opvolger zag, Alain Van der Biest. Cools wilde dat Van der Biest de fakkel van hem zou overnemen. Maar die liet zich omringen met louche persoonlijkheden die contacten hadden met de Luiks-Italiaanse maffia. Het drankprobleem van Van der Biest zorgde ervoor dat ze hem in hun macht hadden. Toen Cools dat vernam, besliste hij om Van der Biest niet meer te benoemen als minister. Dat zou voor de kabinetsmedewerkers van Van der Biest de reden zijn geweest om Cools uit de weg te laten ruimen.

Van der Biest zelf hield zijn onschuld staande, maar het parket wilde hem toch voor de rechter brengen. In 2002 pleegde hij zelfmoord. In zijn afscheidsbrief bleef hij zijn onschuld volhouden.

Maar de daders die wél terechtstonden, kwamen allemaal uit Van der Biests bedenkelijke kennissenkring of werkten op zijn kabinet. Zes van de acht verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van vijf tot twintig jaar. Bij hen Van der Biests kabinetschef Richard Taxquet.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal Laat" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Een reeks schandalen bij de socialistische partijen

Dat het onderzoek zo lang duurde, kwam ook omdat onderzoeksrechter Véronique Ancia verschillende andere zaken op het spoor kwam. Zoals de Agusta/Dassault-affaire, waaruit bleek dat er smeergeld was betaald bij de aankoop van helikopters en vliegtuigen voor het Belgische leger. De zaak leidde onder meer tot het ontslag van Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO. Daarnaast was er de OMOB-affaire. De Luikse verzekeringsmaatschappij - de voorloper van Ethias - bleek voor miljoenen te zijn opgelicht door haar directeurs. De corruptiezaken bleken niet rechtstreeks te maken te hebben met de moord op André Cools, maar ze schudden de Belgische politieke wereld wel grondig door elkaar.

Beluister hieronder het interview met Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij volgde de zaak destijds en schreef er ook een boek over:

Solazzo in 1996 tussen twee politiemensen

Meest gelezen