Wittelsbach bernd

Belronde naar 75-plussers in stad Antwerpen werpt vruchten af: "Al 7% doorverwezen naar hulpverlening"

Zeven procent van de 75-plussers die al gecontacteerd werden door vrijwilligers van de stad Antwerpen, is doorverwezen naar aangepaste hulpverlening. "Dat kan bijvoorbeeld een boodschappendienst zijn, maar het ging ook al om dringende medische hulp", zegt schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). De stad belt 75-plussers op om na te gaan of alles in orde met hen is, nu de coronamaatregelen van kracht zijn.

In totaal zullen er 25.000 75-plussers opgebeld worden. Het gaat om mensen die alleen wonen of die samenwonen met iemand die ouder is dan 60. De bedoeling is na te gaan hoe het met hen gaat in deze coronatijden en of ze eventueel hulp nodig hebben. Tegen het einde van de week zouden er al 10.000 mensen bereikt moeten zijn.

In een 30-tal gevallen hebben we dringende medische hulp kunnen inschakelen die anders niet zou opgezocht worden.

Fons Duchateau

En dat telefoneren loont, zegt schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau: "Zeven procent van de mensen die we al gebeld hebben, konden we doorverwijzen naar aangepaste hulpverlening. Dat kan bijvoorbeeld een boodschappendienst zijn, als winkelen niet meer zo goed lukt. Anderen geven dan weer aan dat ze af en toe nood hebben aan een babbel. Een derde vraagt ook om teruggebeld te worden."

Maar soms is er ook meer aan de hand: "In een 30-tal gevallen hebben we dringende medische hulp ingeschakeld die anders niet zou worden opgezocht. Dat had tot dramatische situaties kunnen leiden." 

"Hou mee een oogje in het zeil"

Over twee weken zouden alle 75-plussers die de stad wil bereiken, opgebeld moeten zijn. "We hebben een speciaal callcenter opgericht waar 85 personeelsleden zich vrijwillig inzetten. Ik zou hen uitdrukkelijk willen bedanken voor hun engagement", zegt Duchateau. "En niet alleen die mensen, maar iedereen in de stad die zich inzet om deze crisis zo goed mogelijk door te komen."

De schepen doet ook een oproep naar alle Antwerpenaren: "Als je mensen in je buurt kent, waarvan je denkt dat ze hulp nodig hebben of die je al een tijd niet meer gezien hebt, signaleer dat dan. Dat kan bij de stad op het telefoonnummer 03 22 11 333."

Meest gelezen