DIABILITYIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Blind zijn in tijden van corona: "Heel moeilijk begeleiding of gepaste zorg te geven" 

De coronarichtlijnen zijn voor niemand fijn om op te volgen. Maar voor blinden en slechtzienden, is het al helemaal niet evident. In het centrum Ganspoel in Huldenberg vangen ze kinderen en volwassenen op met een visuele beperking. Voor hen is fysiek contact heel belangrijk.

In het centrum Ganspoel in Huldenberg is het roeien met de riemen die men heeft. Want met de coronamaatregelen is het helemaal niet makkelijk voor zowel mensen met een visuele beperking, als voor de medewerkers: “Iemand die zichzelf kan verplaatsen met een witte stok ziet ook niet wanneer hij of zij te dicht bij iemand anders loopt. Dat is dus heel moeilijk om afstand te houden. Hier in het centrum ook. Blinden en slechtzienden willen alles vasthouden en voelen, ook de nabijheid van mensen is heel belangrijk.”

je kan ook nu niemand begeleiding of de nodige zorg geven. Of iets aanbieden van activiteiten vanop twee meter afstand
Sarah Tobback, centrum Ganspoel

Fysiek contact is voor blinden heel vanzelfsprekend, zegt Tobback: "Zonder dat fysieke contact is het moeilijk om iemand te begeleiding of de nodige zorg te geven. Ook het aanbieden van activiteiten vanop een afstand van twee meter is niet evident."

De medewerkers in het centrum werken daarom met stoffen mondmaskers omdat ze de twee meter afstand naar de bewoners, de kinderen en naar mekaar toe niet kunnen garanderen.

Meest gelezen