Brusselse exitstrategie voor woon-werkverkeer: 40 kilometer extra fietspaden

Om het openbaar vervoer in de hoofdstad te ontlasten tijdens de exitstrategie pakt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) uit met een plan om de fietser meer ruimte te geven in de stad. Zo wil ze 40 kilometer aan extra fietspaden aanleggen. 

"Uit onderzoek blijkt dat veel pendelaars in Brussel, het openbaar vervoer het liefst willen ruilen voor de fiets, mits voldoende infrastructuur. Wij gaan in op die vraag en plannen per direct maar liefst 40 km extra fietspad in de hoofdstad, en we roepen Brusselaars op de fiets te nemen", licht de Groen-minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt toe. 

Fietspaden

De focus op het fietsplan ligt op de invalswegen naar de stad, en de centrale verkeersassen. Op onder meer de Wetstraat, de Louizalaan en de Keizer Karellaan zullen baanvakken en/of parkeerstroken sneuvelen voor fietspaden, sommige permanent, andere tijdelijk voor de duur van de post-coronamaatregelen. "Die fietscorridors moeten bestaande fietspaden op elkaar aansluiten, en zorgen dat pendelaars vanuit Vlaanderen en Wallonië vlot en veilig tot in de binnenstad geraken", verduidelijkt de minister. Ook op onder meer de Generaal Jacqueslaan, de Reyerslaan en de Congolaan komen er fietspaden. "Deze fase van de exitstrategie stelt ons voor grote uitdagingen. Radicale beslissingen zijn dan ook nodig, om te zorgen dat iedereen zich in veiligheid en met voldoende afstand kan verplaatsen", meent Elke Van den Brandt.

Brusselaars, neem de fiets, zodat de hoofdstad niet dichtslibt met auto's als scholen, winkels en bedrijven terug opengaan

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit (Groen)

In een open brief roept de minister ook alle  Brusselaars op om solidair te zijn en waar mogelijk zich te voet of met de fiets te verplaatsen. "Laat het openbaar vervoer aan zij die het echt nodig hebben. Ben je gezond en fit, en is de afstand die je aflegt niet te hoog, neem dan de fiets. Zo slibt onze hoofdstad niet opnieuw dicht met auto's als scholen, winkels en bedrijven terug opengaan. Wij zorgen intussen versneld voor de broodnodige infrastructuur", luidt Van den Brandts boodschap.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen