Radio 2

Gent pakt daklozenprobleem aan en start met grote telling

Stad Gent gaat alle mensen zonder dak boven hun hoofd tellen, dat doet ze om uiteindelijk het aantal dakloze mensen te verminderen. De stad werkt samen met 8 Europese steden en de Koning Boudewijnstichting om de telling uit te voeren en het beleid aan te passen. “Om dingen te veranderen moeten we eerst weten waar we staan. Hoeveel dakloze mensen zijn er en waarom zijn ze dakloos geworden?”, aldus schepen Rudy Coddens (SP.A).

Met het Europese project ROOF probeert stad Gent om het aantal dakloze mensen te verkleinen, maar om dat te doen moet de stad eerst weten hoeveel inwoners er geen dak boven hun hoofd hebben.

Grote telling

“Als men ons vandaag vraagt hoeveel mensen dakloos zijn in Gent en waarom ze dakloos zijn, dan kunnen we daar geen antwoord op geven”, zegt schepen Rudy Coddens. “Om goed beleid te kunnen voeren, moeten we weten hoeveel er zijn en wat hun achtergrond is. Daarom gaan we een daklozentelling doen.”

De telling komt er in november, de stad krijgt daarvoor hulp van verschillende partners. “Het is moeilijk om dakloze mensen te vinden, daarom werken we samen met instanties die dichter bij hen staan zoals het CAW, het OCMW, Huize Triest en de nachtopvang.” 

Van opvang naar een huis

Nadat stad Gent weet hoeveel mensen er dakloos zijn en waarom ze dat zijn, kunnen ze het probleem aanpakken. “Na de telling kijken we hoe we het beleid kunnen aanpassen. Hoe maken we de overstap van een dag- en nachtopvang naar een 24-urenopvang. En hoe zetten we daarna de stap naar huisvesting?”

Gent krijgt steun van Europa om de daklozenproblematiek aan te pakken. “Samen met 8 Europese steden, waaronder ook Luik, gaan we zo’n telling houden en kunnen we elkaar inspireren om het beleid aan te passen.” Ook de Koning Boudewijnstichting steunt stad Gent, de stichting financiert de volledige daklozentelling.

Meest gelezen