AFP or licensors

Aantal slachtoffers Covid-19 in Brazilië loopt op tijdens politieke impasse 

In Brazilië zijn er nu al meer dan 5.000 dodelijke slachtoffers door Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Dat zegt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Intussen onderzoekt het Hooggerechtshof of president Jair Bolsonaro het corruptie-onderzoek naar zijn twee zonen probeert te beïnvloeden. 

Met al meer dan 5.000 dodelijke slachtoffers door Covid-19 telt Brazilië nu ook meer doden dan China, het land waar het virus het eerst uitbrak. Er zijn zo’n 72.000 besmettingen op een bevolking van 210 miljoen inwoners. Volgens experts ligt het aantal echte slachtoffers in China wel hoger dan officiële cijfers weergeven. 

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is omstreden omdat hij zegt dat het coronavirus niet meer dan "een griepje" is. Hij weigert zelf beschermingsmaatregelen te nemen. Hij liep mee in een anti-lockdown betoging en geeft ook iedereen nog een hand. 

Onderzoek Gerechtshof politieke tegenslag voor Bolsonaro

President Bolsonaro heeft voorbije vrijdag de hoogste politieambtenaar ontslagen. Onder zijn leiding voert de politie al een tijdje een corruptie onderzoek naar twee zonen van Bolsonaro. Het zijn ook politici en ze worden verdacht van corruptie. 

Jair Bolsonaro
AFP or licensors

Het ontslag van de politiechef was weer de reden voor de populaire Braziliaanse minister van Justitie Sergio Moro om ontslag te nemen. Volgens Moro wil president Bolsonaro grip krijgen op de politie en zo het onderzoek naar zijn hand zetten.

Sergio Moro is erg populair, onder meer door zijn strijd als rechter tegen corruptie. Volgens Moro heeft president Bolsonaro gezegd dat hij op zoek is "naar een politiechef die hij kan bellen en om informatie vragen over het onderzoek". 

"Nieuwe politiechef is vriend van Bolsonaro's"

Intussen heeft president Bolsonaro een nieuwe politiechef benoemd. Het gaat om een persoonlijke vriend van één van de zonen van Bolsonaro. "In Braziliaanse media zijn al foto’s opgedoken waarop de nieuwe politiechef met een van de zonen op een feestje op oudejaar samen staan te vieren", zegt correspondent Nina Jura in Rio. 

Minister van Justitie Sergio Moro heeft ontslag genomen uit protest tegen Bolsonaro
AFP or licensors

Als het onderzoek van het gerecht tegen Bolsonaro iets oplevert moet er een tweederdemeerderheid in het parlement gevonden worden. "En dat ligt niet voor de hand", zegt Nina Jura. President Bolsonaro kan op een trouwe schare fans rekenen. "Voor hen is de rechtse Bolsonaro een reactionaire politicus die het systeem wil veranderen en uitdaagt", zegt Jura. "Zij zullen hem niet zomaar laten vallen." 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen