Greyson Chance, 10 jaar na "Paparazzi": "Ergens voel ik schaamte, maar tegelijkertijd ben ik trots"

Greyson Chance was 12 toen hij zich in april 2010 tijdens een schooloptreden waagde aan de wereldhit "Paparazzi" van Lady Gaga. Hij begeleidde zich daarbij op piano. De aanwezige tienermeisjes konden hun oren en ogen niet geloven en leken als van de hand Gods geslagen bij het zien en horen van zoveel moois. Videobeelden van het optreden gingen daarna viraal en werden intussen op YouTube al meer dan 67 miljoen keer bekeken. Maar de plotse roem bracht niet allemaal waarop gehoopt werd en Greyson laste ietwat ontgoocheld een muzikale pauze in. Maar sedert vorig jaar is hij er weer helemaal klaar voor, inclusief een nieuw album. 

Greyson Chance: "Het was een complete verrassing dat het filmpje van "Paparazzi" viraal ging. Sommigen dachten dat het optreden en de opname ervan vooraf gepland waren, om zo een carrière te beginnen, maar dat was helemaal niet zo. Ik heb het filmpje enkel gedeeld omdat ik wilde dat mijn vrienden het ook zagen. Maar het veranderde mijn leven drastisch. Dat Lady Gaga daarna contact met me opnam, was overweldigend. En ze hield daarna ook nog contact." (BlackBook, april 2019)

Chance mocht vervolgens op bezoek bij Ellen DeGeneres en tekende een contract bij haar net opgerichte muzieklabel ElevenEleven. Maar na één album, "Hold On ‘Til The Night",  hield Chance het even voor bekeken, laste hij een pauze in en ging hij opnieuw studeren.

Chance: "Ik leerde snel hoe hard het muziekwereldje was. Dat was geen plaats voor bangeriken of gevoelige individuen. Dat was een les die ik snel leerde. Maar tegelijkertijd kon ik reizen, bleef ik optreden en deed ik wat ik graag deed: met muziek bezig zijn. Dat maakte het allemaal waard." (BlackBook)

Ik heb geleerd die periode te aanvaarden en trots te zijn op het kind dat ik toen was

"Ik was erg ontevreden over de muziek die ik schreef. Vele dingen die ik op papier zette waren ronduit ‘shit’. Er gebeurde dan ook niets opvallends in mijn carrière. Echt niets gebeurde er. Ik had het gevoel dat ik allerlei dingen neerschreef om mijn carrière alsnog te redden. Maar dat was geen goed uitgangspunt." (GoldenPlec, december 2019)

"Het is niet dat ik spijt heb van die periode. Maar als ik de beelden terugzie, dan voel ik me toch enigszins beschaamd. Eigenlijk wil ik dat liever negeren. Omdat ik vind dat ik als artiest beter ben dan wat ik toen toonde. Maar tegelijkertijd heb ik geleerd die periode te aanvaarden en trots te zijn op het kind dat ik toen was. Want er gebeurde op korte termijn zoveel met mij, dat het makkelijk ook verkeerd had kunnen aflopen. Maar ik ben die periode goed doorgekomen, denk ik nu." (Yahoo Movies, februari 2020)

"Er zijn niet veel kinderen die 12 zijn en uit Oklahoma komen die ‘artiest’ op hun cv kunnen schrijven. Ondanks het feit dat er ook teleurstellingen waren, kan ik toch niet anders dan met een tevreden gevoel op mijn puberteit terugkijken. En dan ben ik vooral blij dat mijn beide ouders mij met beide voeten op de grond gehouden hebben en dat ze me voorgehouden hebben dat mijn doel moet zijn dat ik mijn eigen muziek maak." (Affinity Magazine, maart 2019)

"De impact van het virale succes toen ik 12 was? Wanneer er geld bij betrokken is, krijg je snel verschillende gezichten van de mensen te zien. Ik zag die al op jonge leeftijd. En dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben."(GoldenPlec)

"Ik had in die periode nooit het gevoel dat ik ook maar iets zelf in de hand had. Dat wil ik nu niet meer. Ik heb nu alle controle en sta nu waar ik wil staan. Er waren ups, er waren downs, het heeft daarom wat langer geduurd, maar ik ben er. Dat geeft me een gelukzalig gevoel." (Euphoria, februari 2020)

"Ik had het gevoel van: nu is het tijd om volwassen te worden. Ik wilde op mijn dertigste niet zo’n rockvedette zijn die terugkijkt op hetgeen hij gepresteerd heeft met de conclusie dat hij niets gepresteerd heeft." (GoldenPlec)

In 2017 kwam hij uit de kast, met een mededeling die hij deed via Instagram. Chance: "Een fan vertelde me na een optreden dat hij het erg moeilijk had om zich te outen. Hij zei: "Ik weet dat jij geen homo bent, maar ik wil je wel laten weten dat jouw muziek een echte inspiratiebron voor me is." Ik dacht toen over mezelf: "Kom op, je moet dit doen. Heb het vertrouwen om je te outen."" (Ellen DeGeneres, april 2019)

Na de muzikale pauze, waarin hij wel met muziek bezig bleef maar op een veel lager pitje, kwam hij bij een ander muzieklabel terecht, waar hij ‘zijn ding’ kon doen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van wat anderen dachten. Dat leidde in maart 2019 tot het album "Portraits". Chance omschrijft het als "mijn enige echte debuutalbum". De laatste single die hij op de markt bracht is "Dancing next to me":

Meest gelezen