© Paul Mansfield Photography

Belgische economie krimpt in eerste kwartaal met 3,9 procent, raamt Nationale Bank

De Belgische economie krimpt in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,9 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank. De krimp lijkt daarmee kleiner dan de 5 procent die verschillende grootbanken hadden voorspeld, maar groter dan in de financiële crisis van 2008 en 2009. 

Voor de coronamaatregelen van kracht gingen, werd nog een lichte groei van 0,2 procent voorspeld, maar toen werd ervan uitgegaan dat in België “geen beperkende maatregelen zouden worden genomen”. 

Die verwachtingen werden dus al bijgesteld. Verschillende grootbanken, waaronder ING, Belfius en BNP Paribas Fortis, gingen uit van een krimp rond de 5 procent. Enkel KBC was voorzichtiger met een voorspelling van -2,4 procent. De Nationale Bank raamt de krimp dus kleiner dan de meeste grootbanken.

Grotere klap dan financiële crisis

Maar zetten we de kwartaalcijfers uit op lange termijn, dan krijgt de Belgische economie hier wel een grotere klap dan tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009. Het laagste kwartaalcijfer (tegenover een kwartaal eerder) lag toen op -2,2 procent, in het vierde kwartaal van 2008.

Bovendien weerspiegelen de cijfers voor 2020 nu nog maar twee weken van "coronamaatregelen". De strenge maatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, gingen in op 13 maart. De verwachtingen voor de volgende kwartalen zijn dan ook niet bemoedigend. 

Bouw zwaarder getroffen dan industrie

Opvallend is dat de Nationale Bank nu meteen ook op sectorniveau cijfers geeft: de bouw zou met een krimp van 6,6 procent nog zwaarder getroffen zijn dan de industrie (-3,5 procent) en de diensten (-3,6 procent) in vergelijking met het vorige kwartaal. En dat terwijl in de bouw kon worden doorgewerkt als de afstandsregels werden nageleefd. 

Voor de volledigheid geven we nog mee hoe de cijfers liggen als je die vergelijkt met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergelijk je de raming van het eerste kwartaal nu met het eerste kwartaal van 2019, dan krimpt de economie met 2,8 procent. Op lange termijn ziet dat er als volgt uit. 

De Nationale Bank waarschuwt wel dat de cijfers onzekerder zijn dan anders en gebaseerd zijn op “aannames”, maar dat de Europese statistische richtlijnen zijn gebruikt om een inschatting te kunnen maken.  

Meest gelezen