HBO

Hoofd preventie kerncentrale Doel over televisieserie "Chernobyl": "Vol verbazing over wat daar allemaal kon gebeuren"

"Je kijkt vol verbazing naar wat daar allemaal is misgelopen", zegt Jurgen Gillis over de televisieserie Chernobyl. Hij is hoofd van de preventiedienst van de kerncentrale in Doel. Vanavond kan je op Canvas naar de laatste aflevering kijken van de bejubelde serie over de kernramp in 1986. "Het staat met stip genoteerd voor vanavond!"

Ook in tijden van quarantaine en coronamaatregelen blijft de kerncentrale van Doel draaien: "Wij zijn natuurlijk een essentiële sector en moeten elektriciteit blijven voorzien", zegt Jurgen Gillis, hoofd van de dienst preventie in de kerncentrale van Doel. "Maar ook op onze parking staan tegenwoordig maar half zo veel auto's als normaal."

Onder meer technici in de controlekamers, onderhoudspersoneel en bewakers moeten natuurlijk ter plaatse op post blijven. Jurgen zorgt ervoor dat ze nu ook van de nodige handgels en mondmaskers voorzien worden. Maar vanavond kijkt hij uit naar de laatste aflevering van Chernobyl: "Het is met verbazing dat je ziet wat daar allemaal is misgelopen. De veiligheidscultuur die daar toen gehanteerd werd, staat haaks op die van Doel nu. Wat daar is gebeurd, zal je hier niet meemaken. Het is ook een andere technologie."

Onderhoud Doel 1 en 2 vertraagd

De kerncentrale van Doel blijft dus draaien, maar dat geldt voorlopig alleen voor de reactoren 3 en 4. Doel 1 en 2 werden vorig najaar stilgelegd voor onderhoud om ze tot 2025 te kunnen gebruiken. "Ze zijn nog niet opnieuw opgestart omdat we nog bezig zijn met tests. Door de coronamaatregelen wordt daar wel één en ander belemmerd en vertraagd."

Meest gelezen