Voorstel kustburgemeesters: "Geen dagjestoeristen zolang de horeca niet open kan"

De tien kustburgemeesters willen de kust in fases opnieuw openstellen voor bezoekers. Ze zijn daarover vanmorgen tot een akkoord gekomen tijdens een overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. In een eerste fase zouden tweedeverblijvers en campingbewoners opnieuw toegelaten worden vanaf 18 mei. Dagjestoeristen willen de burgemeesters niet zien zolang de horeca niet open kan. 

Het gaat wel maar om een voorstel. Op 11 mei is er opnieuw overleg met alle kustburgemeesters. Daarna wordt een definitief plan opgemaakt, dat zal worden voorgelegd aan de Nationale Veiligheidsraad. Het is de Nationale Veiligheidsraad die uiteindelijk zal beslissen.

De kustburgemeesters willen voorkomen dat er tijdens de vakantie te veel mensen te dicht bij elkaar komen. Daarom stellen ze nu een gemeenschappelijk plan om op geleidelijk aan weer mensen aan de kust toe te laten. Vooral gouverneur Carl Decaluwé hamert op een gezamenlijke aanpak.

Horeca

Concreet vinden de burgemeesters dat op 18 mei tweedeverblijvers en campingbewoners weer welkom kunnen zijn. Daarna - in een tweede fase, waar nog geen datum op is geplakt - zouden de huurders van een appartement kunnen langskomen. Dagjestoeristen zullen moeten wachten op de opening van de horeca, als het van de burgemeesters afhangt. De Nationale Veiligheidsraad liet vorige week weten dat cafés en restaurants pas ten vroegste op 8 juni weer open kunnen.

Zonder horeca hebben we niet genoeg toiletten, eten of zitplaatsen. 

Bart Tommelein, burgemeester Oostende

"Ik zou niet liever willen dat er zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk naar zee kunnen gaan", zegt Bart Tommelein (Open VLD), de burgemeester van Oostende, in "De afspraak". "Als de horeca nog niet open is, heeft dat echter geen zin. We hebben niet genoeg toiletten, eten of zitplaats voor hen. Op een zomerdag zitten 600.000 mensen aan zee, op een smalle kuststrook. Dat wordt onverantwoord."

En wat als er dagjestoeristen deze zomer kunnen komen? "Er zal een keuze moeten worden gemaakt", zegt Tommelein, die pleit voor een systeem met reservering. "Ik wil niet dat mensen lang onderweg zijn naar de kust en dan toch niet op het strand kunnen. Hoe we dat concreet zullen doen, zullen we nog zien."

Bekijk hieronder het gesprek met Tommelein in "De afspraak" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Verschillende meningen

Tijdens het overleg werd ook duidelijk dat er veel verschillende meningen zijn. "Dat is normaal", zegt Decaluwé. "Elke stad of gemeente aan de kust heeft nu eenmaal andere eigenschappen."

De burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (SP.A) roept op om alle zomerevenementen te schrappen, ook de kleine. "Wij zullen onze politiediensten nodig hebben om de verplichte afstand te helpen bewaken op de stranden en in de drukke winkelstraten. Maar ook op de tram, die eigenlijk een evenement op zich is. Elke warme zomerdag langs de kust is eigenlijk 5 keer Tomorrowland. Onze politiediensten zullen geen tijd hebben om zich ook nog met evenementen bezig te houden. Bovendien hebben de mensen nood aan duidelijkheid. Wat mag wel en wat mag niet?"

Vandenberghe wil in Bredene 21 studenten inzetten als social-distancingteam, dat ook de redders zal ondersteunen. Dat zei hij vanmiddag in "Villa Politica".

Burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke (Lijst Dedecker) vindt dat kleine evenementen wel moeten kunnen, met de nodige voorzorgen. "In Middelkerke gaan we wél voor sfeer en vertier zorgen. Niet met grote festivals, maar met kleinschalige initiatieven verspreid over al onze deelgemeenten. Er zijn genoeg mogelijkheden om het én veilig én aantrekkelijk te maken."

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Steve Vandenberghe in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen