Simon Lenaerts

Noord-Limburg minder zwaar getroffen door coronavirus: “Minder doden dan vorige 4 jaar”

Noord-Limburg is veel minder zwaar getroffen door het coronavirus dan Zuid-Limburg. Dat zou komen omdat Noord-Limburg over het algemeen veel landelijker is en mensen dus minder kort op elkaar leven. 

Als je de kaart bekijkt van het aantal besmetting in Limburg, dan zie je het duidelijk. Noord-Limburg is veel minder zwaar getroffen door het coronavirus dan Zuid-Limburg. Huisarts Simon Lenaerts uit Peer merkt dat ook. “Ik zie duidelijk veel minder meldingen van patiënten met het coronavirus in vergelijking met Zuid-Limburg.”

(Lees verder onder de kaart:)

Geen wachtrijen

Dat Noord-Limburg minder getroffen is, zou vooral komen omdat dat deel van de provincie veel landelijker is. “Er is meer open bebouwing, dus minder plaatsen waar mensen kort op elkaar wonen. Je ziet ook dat we hier niet moeten aanschuiven in supermarkten; in grotere centrumsteden in Zuid-Limburg wel. De besmettingskans ligt dan vanzelf hoger.”

In Alken ligt sterftecijfer 4 keer hoger, in Peer ligt het lager dan de voorbije jaren

Simon Lenaerts

Gek genoeg is de zwaarst getroffen gemeente in ons land Alken. Ook een zeer landelijke gemeente in Zuid-Limburg. “In Alken zijn net voor de lockdown nog een fuif en carnavalsfeest geweest. Daar zijn veel mensen tegelijk besmet, wat in Noord-Limburg niet het geval is.” 

De sterftecijfers in Alken zijn tegenover andere jaren dan ook vier keer zo hoog. “Hier in Peer ligt het sterftecijfer tussen 15 maart en 15 april zelfs lager dan het sterftecijfer van de vorige 4 jaar. Ik werk ook samen met het Mariaziekenhuis in Pelt en zelfs daar is de situatie tot nu toe steeds onder controle geweest.” 

Simon Lenaerts

Meest gelezen